2015_04_28
Suomen referenssit

Karhu Apteekki

Accountorin Porin toimisto on erikoistunut apteekkiasiakkaiden palvelemiseen. Apteekeille on kehitetty oma konseptinsa, joka vastaa alan yritysten kirjanpidon ja palkanlaskennan tarpeisiin.

Porin toimiston tyytyväisiin asiakkaisiin kuuluvat muun muassa pitkään apteekkialalla toiminut pariskunta Riti ja Markku Larjomaa. Markku on toiminut apteekkarina vajaat 30 vuotta ja Riti vuodesta 2002. Ennen yrittäjiksi ryhtymistä Riti ja Markku ovat ennättäneet luoda uraa proviisoreina.

Markun yrittäjyys starttasi Luvian apteekissa vuonna 1988. Kuusi vuotta myöhemmin Markku sai Porin 9. apteekin apteekkiluvan Vanhakoivistolla.

Hyppy uuteen kokoluokkaan tapahtui vuonna 2008, kun apteekki muutti saman katon alle Mikkolan Prisman kanssa. Tällöin myös apteekin nimi muutettiin Karhu Apteekiksi. Nykyisellään Markun apteekilla on käytössään 250 neliötä vilkkaasta kauppakeskuksesta. Lääkkeistä saatava liikevaihto on kivunnut neljään miljoonaan euroon ja vakituista henkilöstöä on 18–19 henkilöä.

Hyvästä tilitoimistosta ei luovuta

Kolmen vuosikymmenen aikana on tapahtunut paljon. Yksi asia kuitenkin pysyy – nimittäin tilitoimisto. Tilitoimiston nimi tosin on muuttunut, mutta hyvä ja luotettava yhteistyö on jatkunut läpi vuosien. Suurimman osan ajasta yhteyshenkilönä on toiminut tutuksi tullut ihminen, Accountorin apteekkikonseptista vastaava Seija Lindell.

”Itselleni on ollut tärkeää, että kirjanpitäjää voi tavata tarvittaessa myös kasvokkain ja keskustella esimerkiksi verotukseen liittyvistä asioista. Kiireellisiin asioihin saa puolestaan nopeasti apua puhelimitse tai sähköpostilla. Kyllä se vähentää stressiä, kun asiat hoituvat nopeasti kuntoon. Uusia tilitoimistotarjouksia tulee säännöllisesti, mutta vaihtaminen ei ole koskaan tullut mieleen, kun yhteistyökumppani on näin hyvä”, Markku sanoo.

Karhu Apteekilla on käytössä Accountorin peruskirjanpitopalvelu, palkanlaskenta sekä sähköinen ostolaskujen kierrätys ja maksupalvelu. Markulle tilitoimistoyhteistyössä tärkeintä on hyvä luottamussuhde ja taloushallinnon rutiinien hoituminen mutkattomasti.

”Accountorin palvelujen ansiosta minulle jää paremmat mahdollisuudet keskittyä ydinliiketoimintaan ja vapaa-aikaan. Olennaisen tärkeää on, että taloushallintoon ja verotukseen liittyvät asiat tulevat tehdyiksi oikein. Pari vuotta sitten tämä oli testissä, kun apteekkiin tehtiin verotarkastus. Tuolloin kaikki oli kunnossa”, Markku sanoo tyytyväisenä.

Vähemmän murheita, enemmän aikaa

Ritin käynnistäessä omaa yritystoimintaansa vuonna 2002 tilitoimiston valinnassa ei ollut epäselvyyksiä. Siipan suosituksen pohjalta kumppaniksi valikoitui Accountor, tuolloin vielä nimeltään Pretax. Ritin valitsema palvelukattauskin on pitkälti samanlainen kuin Markulla. Riti tosin otti käyttöön myös työvuorosuunnittelupalvelun, joka on linkitetty suoraan palkanlaskentaan.

Ensimmäiset kuusi vuotta Riti toimi apteekkarina Luvialla. Sen jälkeen v.2008 hän tarttui vuonna 1929 perustetun Harjavallan Apteekin peräsimeen. Ritin yritys työllistää 13 apteekkialan ammattilaista. Lääkemyynnin liikevaihto on noin 3,4 miljoonaa euroa. Markun tavoin myös Riti arvostaa tilitoimistoyhteistyön korkealle.

”Seijan kanssa on ollut äärettömän ihanaa ja helppoa tehdä töitä. Kun yhteistyö toimii hyvin, aikaa säästyy eikä tarvitse murehtia asioiden sujumisesta. Saamaamme hyötyä ei voi suoraan mitata rahassa. Siksi emme olekaan lähteneet kilpailuttamaan tilitoimistopalveluja, missään vaiheessa”, Riti toteaa.

Apteekki aina toiminimi

Apteekkien keskeinen erityispiirre on se, että apteekkarilla on oltava Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämä apteekkilupa, jotta hän voi harjoittaa apteekkitoimintaa ja että hänen on kannettava henkilökohtaisesti vastuu yrityksen toiminnasta. Suurempikaan apteekki ei voi valita yritysmuodokseen osakeyhtiötä. Toiminimi on lääkemyynnin osalta ainoa vaihtoehto.

Liiketoiminnan tulos katsotaan aina kokonaisuudessaan apteekkarin henkilökohtaiseksi tuloksi, joten yrittäjän verotus muodostuu helposti kovaksi. Ritin aloitettua liiketoiminnan Harjavallan Apteekissa Larjomaat päättivät perustaa Larimark Oy:n. Yrityksen kautta myydään kaikki Karhu Apteekin ja Harjavallan Apteekin tuotteet lääkkeitä lukuun ottamatta.

Riti kertoo apteekkien tuoterepertuaarin kasvavan kovalla vauhdilla, sillä tuotevalikoimaan kuuluvat lääkkeiden lisäksi esimerkiksi ravintovalmisteet, perusvoiteet, liikuntatuotteet ja apteekkikosmetiikka. Larimarkin liikevaihto onkin kasvanut jo noin 1,4 miljoonaan euroon.

”Osakeyhtön avulla saamme järkeistettyä verotustamme, mutta asiakkaillemme Larimarkin olemassaolo näkyy vain pienenä mainintana kuitissa”, Riti kertoo.

Accountorilta apua perustamistoimiin

Ritin ja Markun mielestä Accountor on toiminut tärkeänä apuna ja tukena Larimarkin perustamisvaiheessa. Tässä yhteistyössä Accountorin erikoistumisesta apteekkialaan ja sen verotukseen on ollut keskeistä hyötyä.

”Neuvottelimme asiasta pitkään tilitoimiston kanssa ja saimme apua esimerkiksi kannattavuuslaskelmien tekoon. Accountor on vastannut kaikista perustamisvaiheessa viranomaisten kanssa tehtävistä rutiineista”, Riti sanoo.

Larjomaiden apteekkitoiminnan jalostuessa Accountorin merkitys ei ole siis ainakaan vähentynyt, päinvastoin. Kun luotettava kumppani hoitaa talouden rutiinit, apteekkareille jää enemmän aikaa apteekkikonseptien kehittämiseen.

Riti ja Markku kertovat pyrkivänsä entistäkin tiiviimpään yhteistyöhön julkisen terveydenhuollon kanssa. Uusista palveluista Riti mainitsee inhalaatiolaitteiden käytön opastuspalvelun, lääkkeiden ottamisen muistutuspalvelun ja lääkkeiden annosjakelupalvelun. Jos laki sallii, tulevaisuudessa apteekista saattaa saada myös influenssarokotuksia.

Jotkut kollegamme ovat ihmetelleet, miksi ulkoistamme palkkahallinnosta lähtien kaiken tilitoimistolle. Meille tämä on selkeä ja helppo ratkaisu. Pystymme nyt kehittämään rauhassa omaa ydinliiketoimintaamme”, Riti kiittelee.

Tutustu muihin referensseihin Ota yhteyttä