2014_11_18
Uutiset

Asko Schrey Optiossa

Tiivistelmä. Lähde: Optio 18/2014, 13.11.2014.

Kauppalehden Optio-liite julkaisi marraskuun numerossaan laajan haastattelun Accountorin toimitusjohtajasta Asko Schreystä. Haastattelussa Schrey kertoo Accountorin tulevaisuudennäkymistä ja henkilökohtaisesta oppipolustaan yritysjohtajana.

Option artikkelissa kerrotaan, kuinka Schrey perusti ensimmäisen yrityksensä taskulaskinten maahantuojana jo opiskellessaan tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Toimittaja Kyösti Jurvelinin mukaan Schreyn työhistoriassa korostuu erityisesti toimintojen sähköistäminen ja digitalisointi: Askohan työskenteli aikoinaan ohjelmistotalo Efectorissa, jonka tytäryhtiöksi hän perusti Accountorin edeltäjän tilitoimisto Pretaxin. Schrey on toiminut myös pörssijohtajana: hän toimi 1987–1998 johdannaispörssi Suomen Optiomeklareiden johdossa ja sen yhdistyttyä Helsingin Arvopaperipörssin kanssa uuden Helsingin pörssin ja HEX Oy:n johtajana ja toimitusjohtajana.

Perheensä omistaman Pretaxin, ja nyt myöhemmin Accountorin, johtoon Schrey siirtyi vuonna 2000. Option tulkinnan mukaan Schrey on tehnyt yhtiöstä menestystarinan, kun liikevaihto on kasvanut vuoden 2000 3,2 miljoonasta eurosta lähes 150 miljoonaan euroon. Samalla Optio listaa yhtiön tekemät yli sata yritysostoa ja laajentumisen kansainvälisillekin markkinoille. ”Kun aloitin yhtiössä, meitä oli 32”, Optio siteeraa Askoa. ”Nyt henkilöstön määrä on noussut 2300 ihmiseen.”

Option mukaan Schreyn haaveissa Accountorilla olisi sellaiset hiotut toimintatavat kuin Ikean ja H&M:n kaltaisilla yhtiöillä. Schrey valottaa pulmaa haastattelussa näin: ”Tiedämme, miten operaatioita tulisi johtaa, mutta se ei ole osa meidän sisäistä dna:tamme. Kun meille tulee uusi ammattitaitoinen ihminen, systeemi ei aja häntä toimimaan meidän tapamme mukaan. Toivon, että saamme nämä asiat järjestykseen seuraavan viiden vuoden aikana.”

Schrey on itse uransa varrella oppinut paljon yrityskulttuurista ja johtamisesta. ”Häpeän sitä, että minun piti varttua yli 50-vuotiaaksi, ennen kuin ymmärsin tunnemaailman merkityksen yrityksen johtamisessa ja henkilöstön sitouttamisessa”, Schrey tunnustaa. ”Tunnepuoli on kaikki kaikessa. Jos meillä on töissä onnellisia ihmisiä ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, pitäisi syntyä myös kasvua ja kannattavuutta.”

Schrey kertoo Option haastattelussa tunnepuolen vaikuttavan mahdollisesti myös Accountorin tulevaisuuteen. Pitkäaikainen pääomasijoittaja Sponsor Capital on todennäköisesti siirtymässä pian eteenpäin, ja Schrey listaa neljä omistusjärjestelyvaihtoehtoa Accountorille: uusi pääomasijoittaja ulkomailta, toimivan johdon omistuksen kasvattaminen, yksittäisten varakkaiden ihmisten sijoitukset tai listautuminen pörssiin. Option mukaan Schrey kamppailee nyt järjen ja tunteiden välillä: jos päätös pitäisi tehdä tunteiden perusteella, Schrey haluaisi isänmaallisena ihmisenä löytää Accountorille kotimaisen omistajapohjan. Toisessa vaakakupissa painaa järkiperäinen ajattelu: ”On päivänselvää, että kansainvälinen pääomasijoittaja saattaisi olla meille paras omistaja yhtiön kehittämisen kannalta. Vaihtoehdoissani törmätään sisäisen maailmani ristiriitaan, tunteeseen ja taloudelliseen järkeen, joista jälkimmäinen haluaisi viedä vauvani globaaliksi yritykseksi”, Optio siteeraa Askoa.