2014_09_23
Talousuutiset

Maksimoi tulos hyvällä verosuunnittelulla

Verosuunnittelun asiantuntija Matti Haapamäen mukaan fiksusti toteutettu verosuunnittelu säästää yrittäjän euroja ja poistaa yritystoiminnan riskejä.

Millainen merkitys verosuunnittelulla on yrittäjän taloudenhoidossa?

”Verosuunnittelu on yritystoiminnan alusta lähtien äärettömän tärkeää. Ei riitä, että budjetoinnissa huomioidaan vain yritystoiminnan välilliset ja välittömät kustannukset. Laskelmissa pitää huomioida myös arvonlisä- ja tuloverot. Hyvällä verosuunnittelulla rahaa jää enemmän yrittäjän taskuun. Suunnitelmallisesti toimien voidaan välttää myös verotukselliset virheet, jotka voivat tulla yritykselle kalliiksi.”

Mitä asioita verosuunnittelussa tulisi huomioida?

”Verosuunnittelussa yhtiömuodon valinta on keskeisessä asemassa. Kannattaa miettiä, mikä yhtiömuoto on yrityksen toimintatavan ja laajuuden kannalta järkevin. Millä yhtiömuodolla saavutetaan paras tuotto? Entä voiko osan tuotosta jättää yritykseen investointeja varten? Usein yritystoiminta aloitetaan elinkeinonharjoittajana ja kasvun myötä siirrytään muihin yritysmuotoihin. Verosuunnittelulla määritellään paras ajankohta yritysmuodon muuttamiseen.”

Mistä yrittäjä voi hakea apua omaan verosuunnitteluunsa?

”Apua voi tietysti aina etsiä Googlesta, mutta suosittelen kuitenkin asiantuntija-apua. Ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä omaan tilitoimistoon. Etenkin suuremmilla tilitoimistoilla on riittävästi veroasiantuntemusta. Asiantuntemusta tarjoavat myös tilintarkastustoimistot, verotukseen erikoistuneet asianajotoimistot ja yrittäjäjärjestöt.”

Mitkä ovat yrittäjän sudenkuopat verotuksen näkökulmasta katsottuna?

”Verotus on luonteeltaan monimutkaista ja verolainsäädäntö muuttuu jatkuvasti. Yrittäjän on vaikea pysyä kehityksen kyydissä. Siksi veroasiantuntijoiden apu on usein tarpeen. Uudelle yrittäjälle antaisin ohjeeksi olla tarkkana ennakkoverojen maksussa. Monet olettavat, että rahaa tulee alkuvaiheessa vain vähän, mutta joskus liikevaihto nouseekin odotettua suuremmaksi. Silloin seuraavalla tilikaudella joudutaan äkkiä maksuvaikeuksiin. Verot on viisasta maksaa ja ilmoitukset tehdä aina ajoissa, sillä rahan lainaaminen verottajalta on äärettömän kallista. Edullisempaa on lainata rahaa vaikka pankista ja maksaa verot ajoissa pois.”

Ennakkotilinpäätös kannattaa - lue täältä pähkinänkuoressa miksi.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia täältä.