2014_06_16
Talousuutiset

Talouden sumuverho hälvenee

Kuuden vuoden alakulon ja turhien toiveiden jälkeen maailmantalous näyttää viimeinkin piristyvän. Myös suomalaisten pk-yritysten asema helpottuu, kun Suomelle tärkeiden vientimarkkinoiden, Ruotsin, Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen, kasvu kiihtyy.

Suomeen käänne tulee hitaammin kuin muualle, ja pk-sektorille se tulee hitaammin kuin suuriin vientiyrityksiin, tutkimusjohtaja Aki Kangasharju Nordeasta kuitenkin muistuttaa.

Tämä johtuu siitä, että Suomen vientivetoinen talous pohjautuu pitkälti investointitavaroihin, kuten erilaisiin teollisuuden laitteisiin. Niiden kysyntä lisääntyy vasta sen jälkeen, kun investointipäätöksiin on lyöty puumerkit alle.

Menee aikaa ennen kuin investointihalukkuus meille tärkeissä maissa paranee. Vientisektorin kauppa ja alihankintaketjut kiristyvät viiveellä Suomen pk-sektorilla.

Kangasharju uskoo, että tilauskirjat paksunevat Suomenkin yrityksissä kesän loppuun mennessä. Hän muistuttaa, että myös hallituksen toimilla on merkittävä vaikutus yritysten kilpailukykyyn.

Viime aikoina on nähty julkisen sektorin sopeuttamista ja veronkorotuksia. Verojen korotukset heikentävät talouden aktiviteettia ja kasvun kannusteita erityisesti Suomessa, jossa verojen taso on jo maailman korkeimpia.

Riskejä on paljon

Vaikka merkkejä paremmasta on selvästi näkyvissä, talouskehityksen ennustamisessa ei voi koskaan olla riittävän varovainen. Se on nähty lukuisia kertoja Yhdysvalloista vuonna 2007 alkaneen maailmanlaajuisen taloustaantuman aikana ja sen jälkeen. Kangasharjukin muistuttaa, että maailmantaloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Poliittinen tilanne eri maissa saattaa kääntää hyvältä näyttävän kehityksen nopeasti pettymykseksi. Esimerkiksi viime vuonna Yhdysvaltain pääpuolueet riitelivät velkakatosta ja tänä vuonna poliittinen tilanne on kärjistynyt Ukrainassa. Toisin kuin Nordea vielä maaliskuussa ennusti, Venäjän kasvu saattaa jopa pysähtyä tänä vuonna. Myös talousmahdiksi nousseen Kiinan kehitystä on syytä seurata tarkasti.

”Hyviin hankkeisiin löytyy rahaa”

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharjun mielestä suomalaisten yritysten ei ole syytä pelätä pankkisääntelyä tai yritysrahoituksen kiristymistä. Hänestä media kärjistää ja osin vääristää yritysten rahoitustilannetta.

Sellainen kuva voi helposti syntyä, kun isot otsikot julistavat, että lainahakemuksia on hylätty. Niissä ei kuitenkaan kerrota, mikä hakemuksissa oli pielessä, Kangasharju sanoo.

Hän muistuttaa, että ”kannattaviin ja hyviin hankkeisiin löytyy kyllä rahaa.” Tutkimusjohtaja epäilee, että moni yritys ei edes kysy lainaa pelästyttyään otsikoita. Se on väärä tie, sillä hänen mukaansa kiristynyt pankkisääntely ei ole aiheuttanut suomalaisille yrityksille pahoja ongelmia.

Samaan aikaan, kun sääntelyä on kiristetty, yleinen korkotaso on tullut alas. Eri tilanne on, kun lähdetään nousukauteen, jolloin yleinen korkotaso nousee. Se voi hillitä ja hidastaa toipumista ja yleistä luotonantoa.

Konkreettisimmillaan pankkisäätelyn kiristyminen näkyy yrityksissä kasvaneina paperipinoina tai sähköpostien liitetiedostoina.

Erilainen raportointi on lisääntynyt ja lisääntyy myös tulevaisuudessa. Pankkien on tunnettava asiakkaansa eri tavalla kuin aiemmin ja kysyttävä heiltä tarkempia ja yksityiskohtaisempia tietoja. Se lisää byrokratiaa ja hallinnollista taakkaa, Kangasharju tiivistää.

 

Lue lisää ajankohtaisia uutisia täältä.