2015_12_18
Uutiset

Ahdistaako tuleva tilinpäätöskausi – näillä nyrkkisäännöillä onnistut

Tiedote 18.12.2015

Kalenterivuoden loppuessa monessa yrityksessä päättyy myös tilikausi. Kirjanpidon kannalta tämä tarkoittaa, että yrittäjän on koottava ja toimitettava eteenpäin kaikki kirjanpitäjälle tilinpäätöstä varten tarvittava aineisto. Taloushallinnon asiantuntijayritys Accountor kertoo, mitä yrittäjä voi tehdä, jotta tilinpäätöksen laadinta sujuisi mahdollisimman vaivattomasti.

Tilinpäätöskausi nostaa useassa yrityksessä kiireen äärimmilleen vuodenvaihteessa. Kirjanpitolain mukaan yrittäjän on laadittava tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilikauden vaihteen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse aiheuttaa yrityksessä merkittävästi lisävaivaa, jos siihen on varauduttu pitkin tilikautta.

"Kaikkein eniten yritystä helpottaa ennakkotilinpäätöksen laatiminen muutamaa kuukautta ennen tilikauden päättymistä. Ennakkotilinpäätöksen avulla yrittäjä voi ennakoida, miltä yrityksen tulos tulee näyttämään. Tulovirtoihin ei enää muutamaa kuukautta ennen lopullista tilinpäätöstä voi juurikaan vaikuttaa, mutta tarvittaessa yritys ehtii vielä ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin esimerkiksi kulujen ja ennakkoverojen määrän suhteen", kertoo kirjanpitäjä Ansa Halonen taloushallintopalveluihin erikoistuneesta Accountorista.

Accountorin vinkit: näin tilinpäätöksen laadinta helpottuu

Tilinpäätöksen laadinnasta voi huolehtia yrityksen sisäinen kirjanpitäjä, mutta yrittäjä voi helpottaa omaa työtään myös hankkimalla taloushallinnon kumppanin yrityksen ulkopuolisesta tilitoimistosta. Tilitoimiston olennaisia etuja ovat esimerkiksi se, että käytössä on aina ajankohtaisimman koulutuksen saanut kirjanpitäjä sijaisjärjestelyineen, sekä kattava joukko muita talous- ja lakiasiantuntijoita. Tilitoimisto kantaa myös vastuun työntekijöidensä työn oikeellisuudesta – omaa kirjanpitäjää käytettäessä vastuu mahdollisista virheistä jää kokonaan yrittäjälle.

Halonen listaa kolme hyvää kirjanpidon käytäntöä, jotka tekevät tilinpäätöksen laadinnasta yrittäjälle helpompaa ja auttavat välttämään pahimpia sudenkuoppia.

 1. Pidä kirjanpitäjäsi ajan tasalla pitkin tilikautta

  Jotta kirjanpitäjällä on parhaat eväät kirjanpidon ja tilinpäätöksen laadintaa varten, on hänellä oltava koko ajan ajankohtainen tieto yrityksen tilanteesta. Yrittäjän on syytä tiedottaa kirjanpitäjää erityisesti yrityksessä tapahtuvista muutoksista.

  "Jotta kirjanpitäjä osaa omasta puolestaan varautua tulevaan, häntä pitää informoida muutoksista, vaikka ne eivät suoraan liittyisikään kirjanpitoon. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi yhteistyökumppanien tai hallituskokoonpanon vaihdokset, osakepääoman muuttuminen ja toimialaa koskevat muutokset lainsäädännössä.Kirjanpitäjä on aina vaitiolovelvollinen arkaluontoisia asioita käsitellessään, eli tietoa ei kannata pantata", Halonen muistuttaa.

 2. Ratko kirjanpidon ongelmat heti tilikauden aikana

  Kirjanpitoon liittyviin ongelmiin yrittäjän on syytä tarttua heti tilikauden aikana. Tavallisesti tilintarkastaja tekee yhteistyötä kirjanpitäjän kanssa jo tilikauden aikana, jolloin mahdolliset puutteet tai erheet pyritään oikaisemaan jo ennen tilinpäätöstä. Tilintarkastaja voi esimerkiksi ehdottaa korjausta, joka voidaan tehdä vielä tilikauden aikana, ja laatia muistion parhaista käytännöistä seuraavaa kautta silmälläpitäen. Vakavista puutteista tilintarkastaja voi tehdä myös huomautuksen tilintarkastuskertomukseen.

  "Huomautettavat asiat liittyvät yrityksessä tilanteisiin, joihin ei tilinpäätöksessä enää ole voitu vaikuttaa. Huomautuksista tulee tilintarkastuskertomuksessa julkista tietoa, mistä voi aiheutua myöhemmin haittaa yhteistyökumppaneiden tai rahoittajien kanssa. Tämän vuoksi yrittäjän, kirjanpitäjän ja tilintarkastajan aktiivinen yhteydenpito koko tilikauden aikana on oleellista", sanoo Halonen.

 3. Lähetä tilinpäätöstä varten tarvittavat aineistot ajoissa

  Kirjanpitäjä tarvitsee tilinpäätöksen tekemisen perustaksi heti tilikauden päätyttyä aineistoa, jota yrittäjä ei voi lähettää vielä tilikauden aikana. Jos tilinpäätöksen teko viivästyy, ei veroilmoitusta saada tehtyä ajoissa, mistä voi puolestaan seurata tuntuvakin veronkorotus.

  "Tilinpäätöstä ei päästä tekemään ennen kuin kirjanpitäjällä on tarvittavat tiedot esimerkiksi keskeneräisten töiden arvosta, varastoinventaareista, pankin saldotodistuksista ja lainojen lyhennyseristä ja vakuutusyhtiöiden vuosilaskennan ennakkotiedoista. Tilinpäätöksen liitetietoja varten tarvittavat tiedot, kuten tiedot kiinnityksistä, takauksista, annetuista panteista ja vastuista yrittäjä voi puolestaan lähettää hieman myöhemminkin."
   

Mitä tietoja kirjanpitäjälle tulee toimittaa tilinpäätöstä varten? Tarkista oheisesta muistilistasta.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje