2015_04_28
Uutiset

Miten työntekijän tuloverotus tulee huomioida henkilöstölahjoja annettaessa?

Työntekijöille annettavat kohtuulliset ja tavanomaiset merkkipäivä- ja muut vähäiset lahjat eivät ole saajalleen veronalaista tuloa. Rahalahjat ja niihin verrattavissa olevat suoritukset, kuten lahjakortit ja työntekijän itse valitsemat esinelahjat, rinnastetaan kuitenkin työntekijän palkkaan. Niistä työntekijä joutuu maksamaan tuloveroa.

Työntekijän henkilökohtaista merkkipäivää (esim. 50- tai 60-vuotispäivä), eläkkeelle siirtymistä tai pitkää uraa työantajan palveluksessa voidaan juhlistaa ilman veroseuraamuksia lahjalla, jonka arvo vastaa yhden–kahden viikon bruttopalkkaa. Myös yrityksen merkkipäivänä (esim. yrityksen 50-vuotispäivä) työntekijöitä voidaan muistaa vastaavalla lahjalla. Vuosittain annettavien lahjojen (esim. joululahja) osalta työntekijä ei joudu maksamaan veroa arvoltaan vähäisistä esinelahjoista. Lahjan arvo voi olla enintään 100 euroa. Joulurahat, ostokortit ja muut rahaan verrattavat lahjat ovat kuitenkin saajan veronalaista tuloa niiden arvosta riippumatta.

Henkilöstölahjojen arvonlisäveroa ei voi yleensä vähentää yrityksen verotuksessa, koska lahjoitettavien tavaroiden ja palveluiden katsotaan menevän yksityiseen kulutukseen. Poikkeuksena tästä ovat oikeastaan vain kukat ja kortit. Esimerkiksi koriste- ja muistoesineistä arvonlisäveroa ei voi vähentää.
 

Lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje