2015_10_29
Uutiset

Näin sukupolvenvaihdos onnistuu

Accountorin yrityslakimiehen Visa Koskiahteen mukaan yritystoiminnan jatkajan on saatava riittävä rahoitus, jotta omistajanvaihdos onnistuu ja yritystoimintaa pystytään uudistamaan. Tarvittavaa rahoitusta voidaan hakea esimerkiksi Finnveralta, joka on tämän vuoden alkupuoliskolla osallistunut jo noin 550 pk-yrityksen omistajanvaihdokseen.

"Haluttaessa rahoitustarvetta voidaan keventää siirtämällä yrityksen omistusta jatkajalle osissa. Näin uusi yrittäjä saa yritystoiminnalleen pehmeämmän alun", Koskiahde kertoo.

Rahoituksen ohella Koskiahde painottaa verosuunnittelun merkitystä. Alkuvuodesta verosäännöksiä helpotettiin niin, että yrityksen jatkaja voi saada maksettavaksi tulevalle verolle 10 vuoden korottoman maksuajan. Uuden yrittäjän ei tarvitse ottaa henkilökohtaista pankkilainaa verojen maksua varten, sillä verot voi maksaa yrityksestä saatavilla tuloilla.

Kun sukupolvenvaihdos suunnitellaan huolella, voidaan saavuttaa mahdollisimman suuri verohyöty niin yrityksen ostajalle kuin myyjällekin.

"Joissain tapauksissa yrityksen myynnistä tuleva koko myyntivoitto on luopujalle verovapaata. Jos taas omistusta lahjoitetaan tai myydään alihintaan, voi verohuojennus olla noin 70 prosenttia verrattuna normaaliin lahjaveroon", Koskiahde sanoo.

Ammattilaiset apunasi

Koskiahde muistuttaa, että jokainen sukupolvenvaihdos on oma tarinansa. Siinä yrittäminen, perhesuhteet, yhtiön arvonmääritys, rahoitus ja verotus yhdistyvät aina omanlaisellaan tavalla. Mitään yleispätevää mallia ei ole olemassa. Siksi sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella kunnolla.

"Yrityksen sukupolvenvaihdoksesta puhutaan yleisimmin silloin, kun yrityksen jatkaja löytyy perhepiiristä. Yhtä hyvin jatkaja voi kuitenkin olla myös yrityksen työntekijä tai vaikka yrittäjän harrastuskaveri", Koskiahde sanoo.

Koskiahde on huomannut, että yrittäjien tietoisuus sukupolvenvaihdoksen tarpeellisuudesta on viime vuosina kasvanut ja suunnittelu aloitetaan useimmiten riittävän ajoissa. Hänen mukaansa Accountorin laki- ja veroasiantuntijoiden puoleen on hyvä kääntyä jo suunnittelun alkumetreillä, jotta kaikki olennaiset asiat tulevat varmasti huomioiduiksi.

"Kun suunnitelma on valmis, haemme Verohallinnolta ennakkoratkaisun. Siitä ilmenee, millaisia veroseuraamuksia omistajanvaihdoksesta on sopijaosapuolille. Näin vaihdos voidaan tehdä turvallisin mielin ilman verotukseen liittyviä ikäviä yllätyksiä", Koskiahde opastaa.

Tarvitsetko apua yrityksen sukupolvenvaihdokseen?

Accountorin laki- ja veroasiantuntijat tavoitat parhaiten Accountorin oman yhteyshenkilösi kautta, sähköpostitse asiantuntija@accountor.fi tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje