2015_07_13
Uutiset

Näin uusi hallitus helpottaa pk-yritysten elämää

Tiedote 13.7.2015

Uuden hallituksen työ on jo ehtinyt poikia joukon erilaisia yrittäjän arkeen vaikuttavia linjauksia. Nyt konkreettisia uudistuksia odotetaan kuumeisesti. Hallitusohjelman perusteella toiveissa ovat ainakin entistä yritysmyönteisempi ja paremmin ennakoitava verotus.

Yritykset odottavat pääministeri Sipilän hallitukselta isoja ja pikaisia päätöksiä etenkin verotuksen osalta. Yhdeksi hallitusohjelman lähtökohdaksi on nostettu verotuksen kehittäminen yritysmyönteisempään suuntaan.

”Hallitus on puhunut alusta asti paljon yrittäjyyden lisäämisen puolesta. Osa hallitusohjelmaan kirjatuista tavoitteista jää kuluvan hallituskauden aikana pakostakin selvitysasteelle, mutta hallituksella on selkeä tahto ja intressi tehdä yrittäjyydestä nykyistä houkuttelevampaa. Tässä verotus on erityisen tärkeä keino”, kertoo taloushallinnon palveluihin erikoistuneen Accountorin palvelujohtaja Jyrki Santala.

Accountorin poiminnat: näin hallitusohjelma näkyy pk-yrityksissä

 Hallitusohjelma on muodoltaan yleisluonteisempi ja väljempi kuin perinteisesti on totuttu näkemään.

”Tulevien uudistusten sisältöä voi olla tässä vaiheessa vaikeaa ennustaa tarkasti, mutta hallitusohjelman linjauksista ja julkisesta keskustelusta hahmottuu selviä suuntaviivoja, joista voidaan päätellä paljon. Positiivista on ainakin se, että uudistukset näyttävät kohdistuvan hyvin suureen osaan suomalaisista yrityksistä”, Jyrki Santala sanoo.

1. Entistä paremmin ennakoitava verotus
”Yritystoiminnan kannalta on äärettömän hienoa, että hallitusohjelmassa tavoitellaan avoimesti juuri verotuksen ennakoitavuutta ja johdonmukaisuutta. Viime vuosinahan verolainsäädännön kehitys on ollut kaikkiaan melko tempoilevaa sekä kotimaisten että ulkomaisten yritysten kannalta, esimerkiksi edustuskulujen vähennysoikeus päätettiin hiljattain ensin poistaa ja sitten taas palauttaa. Investoinnit kotimaiseen toimintaan ovat joissakin olosuhteissa saattaneet jopa muuttua mahdottomiksi aivan yllättävistä syistä”, Santala kertoo.

2. Kilpailukykyinen yhteisöverokanta
”Yhteisöverolla on iso painoarvo, kun monenkokoiset yritykset pohtivat etuja Suomeen jäämisen ja ulkomaille lähtemisen välillä. Kun hallitusohjelman tavoitteena on pitää yhteisövero kilpailukykyisenä, voi siihen loogisesti tulkita kohdistuvan jonkinlaista alennuspainetta – nykyiseltä tasoltaan se tuskin ainakaan nousee”, Santala analysoi.

3. Osakeyhtiöiden tulojen ja tappioiden kompensointi eri tulolähteiden välillä
”Tulolähdejaon vuoksi verotuksessa ei toistaiseksi ole saanut vähentää yhden tulolähteen tappiota toisen tulolähteen tulosta. Esimerkiksi metallityöliikkeen asuntovuokraus muodostaa erillisen tulolähteen, jonka mahdollista tappiota ei voi vähentää liiketulolähteen voitosta. Monen eri tulolähteen muodossa toimiva yritys voi siis joutua maksamaan veroa yhden tulolähteen tuomista tuloista, vaikka yrityksen toiminta olisi kokonaisuutena raskaastikin tappiollista. Osakeyhtiömuotoisille yrityksille ollaan nyt tuomassa mahdollisuus kuitata tulot ja tappiot ristiin verotuksessa. Se vähentää turhia verolaskuja ja helpottaa myös verottajan työtä”, Santala sanoo.

4. Yrittäjävähennys
”Pitkälti uudenlaisena vähennysmuotona hallitus on tuomassa 5 % kaavamaisen verovähennyksen liikkeen- ja ammatinharjoittajille sekä maa-, metsä- ja porotalouden harjoittajille. Viisi prosenttia on toki maltillinen summa vaikkapa 10 000 euron tuloksestakin, mutta se on selkeä ja suoraviivainen tapa lievittää yrittäjäverotusta”, Santala kertoo.

Yrityksiä koskevat verohelpotukset eivät sinänsä edellytä yrityksiltä kovin akuuttia varautumista ainakaan vielä tässä vaiheessa. Tarvittaessa taloushallinnon asiantuntijat osaavat neuvoa niiden hyödyntämisessä, mutta tämäkin tulee ajankohtaiseksi vasta, kun muutokset saadaan vietyä läpi.

”Uudistusten tarkkaa aikataulua on vielä tässä kohtaa vaikea arvioida, kun hallitustyökin on vasta hiljattain käynnistynyt. Toivottavasti muutokset saadaan toteutettua mahdollisimman pian, jotta niiden vaikutukset alkaisivat myös näkyä työssä ja yritystoiminnassa. Edellinen hallitus sai moitteita aikaansaamattomuudesta, joten Sipilän hallituksella on varmasti kova paine saada asioita eteenpäin”, Santala pohtii.

Lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje