2015_11_30
Uutiset

Nosta osingot ajoissa! Osingonjakovelkakin vanhenee

Yrityksen jakamat osingot on syytä nostaa ajoissa. Osakas nimittäin menettää oikeutensa osinkoon, jos osingonjakovelka ennättää vanhentua. Pääsääntöisesti velka vanhenee kolmen vuoden kuluttua eräpäivästä eli ensimmäisestä päivästä, jona osinko on nostettavissa.

Korkein hallinto-oikeus on jopa tulkinnut nostamatta jääneen osingonjakovelan yhtiön veronalaiseksi tuloksi. Pahimmassa tapauksessa osakas maksaa osingosta verot sinä vuonna, kun osinko on nostettavissa. Osingonjakovelan vanhennuttua yhtiö maksaa samasta summasta vielä yhteisöveron.

Eräpäivä kannattaa aina lisätä osingonjakopäätökseen. Jos yhtiökokouksessa ei ole päätetty osingon ensimmäistä nostopäivää, osingonjakovelan vanhenemisen ajankohta on tulkinnanvarainen. Verottajan kannan mukaan vanheneminen alkaa tällöin kulua osingonjakopäätöksen päivämäärästä.

Esimerkkejä osingonjakovelan vanhenemisesta:

  • Yhtiökokous päättää osingon jakamisesta 1.5.2016. Osinko on nostettavissa heti päätöksentekopäivänä. Osingonjakovelka vanhentuu 1.5.2019, ellei vanhentumista ole tätä ennen katkaistu.
  • Yhtiökokous päättää osingon jakamisesta 1.5.2016. Puolet osingosta on nostettavissa heti ja toinen puoli 1.1.2017. Puolet jaetun osingon määrästä vanhenee 1.5.2019 ja puolet 1.1.2020.

Lisätietoja:

Susanna Jaakkola
Yrityslakimies
p. 040 505 9369
susanna.jaakkola@accountor.fi

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje