2015_06_23
Uutiset

Tilaajavastuulaki muuttuu 1.9.2015 lukien

Tilaajavastuulaista on tullut hyvin kattava työkalu työnantajavelvoitteiden noudattamisen valvontaan kaikilla toimialoilla. Selvitysvelvollisuus on tilaajalla eli yrityksellä, joka ostaa vuokratyövoima- tai alihankintapalveluita yli 7 500 euron kertasopimuksella tai jatkuvana palveluna.

Jo pitkään on tilaajan selvitysvelvollisuus koskenut palveluntoimittajan mahdollisia verovelkoja ja eläkemaksuvelkoja. Samoin on pitänyt tarkistaa yhtiön ennakkoperintärekisteröinnit ja muut verorekisteröinnit ennen sopimuksen tekemistä. Verovelkojen tarkistamista helpottaa ytj.fi -sivuilta löytyvä verovelkarekisteri. Jos kyseessä on pitkäaikainen sopimuskumppani, jonka toiminta on vakiintunutta, ei selvityksiä tarvitse tehdä.

Lakimuutoksen jälkeen selvitys myös työterveyshuollosta

Jatkossa tilaajan selvitysvelvollisuus kattaa myös työterveyshuollon. Tilaajan pitää selvittää, että palveluntuottaja on järjestänyt työntekijöilleen lain edellyttämän mahdollisuuden työterveyshuoltoon. Selvitykseksi kelpaa esimerkiksi jäljennös työterveyshuoltosopimuksesta.

Töiden tai vuokratyöntekijöiden tilaamista ulkomaiselta yritykseltä koskee selvitysvelvollisuus työntekijöiden sosiaaliturvasta. Palveluntuottajan pitää esittää tilaajalle jokaisesta työntekijästä todistus A1 ja E101 siitä, että heillä on voimassa oleva eläkevakuutus ja tapaturmavakuutus.

Tilaajavastuulain noudattamatta jättämisestä voidaan tilaajalle asettaa laiminlyöntimaksu, jonka määrä on 2.000 – 65.000 euroa. Joten tilaajayhtiöiden kannattaa tehdä selkeät sisäiset ohjeet koskien tilaajavastuulain velvollisuuksia. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo aktiivisesti koko maassa, että säännöksiä noudatetaan.

Lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje