2015_02_25
Uutiset

Verotilin saldon tarkkailu tärkeämpää

Yritysten verotukseen liittyvät tiedot tulivat viime joulukuun alussa osittain julkisiksi, kun PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen tietoportaalin (ytj.fi) avattiin niin sanottu verovelkarekisteri. Se on julkinen palvelu, josta voi tarkistaa yritysten ja elinkeinonharjoittajien verorästit ja kausi-ilmoitusten laiminlyönnit.

Luottotiedot tai maksuhäiriömerkinnät ovat olleet yrityksien osalta julkisia jo pitkään. Uuteen verovelkarekisteriin joutuakseen yrityksellä on oltava verovelkaa vähintään 10 000 euroa ja/tai jättämättömiä kausi-ilmoituksia.

Muiden kuin toiminimiyritysten (Ay, Ky, Oy) tiedot rekisteristä voi tarkastaa kuka tahansa. Toiminimien tietoja voi tarkastella vain tilaajavastuulain tai hankintalain mukaisiin tarkoituksiin Katso-tunnuksilla.

Yrityksen verotilin mennessä miinukselle ei tarvitse olla huolissaan, jos tilanteen saa korjattua parin-kolmen viikon aikana. Jos maksamattomuus jatkuu tätä pidempään ja veroerät siirtyvät verotililtä perintään, tulee siitä merkintä verovelkarekisteriin. Perinnän voi estää sopimalla maksujärjestelyn verottajan kanssa.

Verotilimerkintä on väliaikainen. Kun yrityksen verovelkojen määrä vähenee alle 10 000 euroon tai puuttuvat kausi-ilmoitukset on annettu, poistuu yritys rekisteristä muutamassa päivässä.

Alkuvaiheessa verovelkarekisteriin merkittiin lähes 25 000 yritystä. Rekisteriin merkittyjä yrityksiä oli eniten rakennusalalta sekä tukku- ja vähittäiskaupasta. Taloudellisen laskusuhdanteen vuoksi verovelkarekisterimerkinnät tuskin vähenevät tulevina kuukausina.

Nopea reagointi tärkeää

Verovelkarekisteri asettaa yrityksille ja tilitoimistoille uusia haasteita.

Verotukseen liittyvien materiaalien toimittaminen ajoissa tilitoimistoon on tärkeää, jotta kausi-ilmoitukset voidaan lähettää määräpäivinä. Toisaalta asiakkaan on tärkeää reagoida nopeasti, jos verotili on mennyt miinukselle.

Verotiliotteelle tulee tieto siitä, milloin myöhässä olevat veroerät siirretään perintään. Mikäli näköpiirissä on maksuviiveen jatkuminen, kannattaa olla heti yhteydessä verottajaan ja sopia maksujärjestely.

Vasta ajan mittaan nähdään, mitkä vaikutukset verovelkarekisterimerkinnällä on yritysten luottokelpoisuuteen ja liikesuhteisiin. Verovelkatodistuksia on jo aiemmin tarvittu mm. hankintamenettelyssä, joten siihen uudistuksella ei ole vaikutuksia.
 

Lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje