2015_10_20
Uutiset

Yrittäjä: Kun nämä luvut ovat punaisella, on aika toimia

Tiedote 20.10.2015

Komea liikevoitto, yrityksessä kaikki hyvin – vai onko? Jos yrittäjä yllättää itsensä ajattelemasta näin, kannattaa miettiä uudestaan: myös pk-yrittäjän pitäisi seurata useita eri tunnuslukuja, jos tulosta haluaa tehdä tulevaisuudessakin. Taloushallinnon asiantuntijayritys Accountor listaa kolme oleellisen tärkeää osa-aluetta, joita jokaisen yrittäjän on syytä pitää silmällä.

Monella yrittäjällä on loistava näppituntuma yrityksensä toiminnan tilasta, mutta toisaalta viime vuosina olisi voitu myös välttää monta konkurssia, jos yrittäjät olisivat muistaneet tukeutua lisäksi lukuihin.

”Yritysten taloudessa voi sanoa, että vahinko todellakin tulee kello kaulassa, sillä luvut kertovat todellisen suunnan jo monta kuukautta ennen kuin näppituntuma hälyttää”, sanoo taloushallintopalveluita tarjoavan Accountorin Senior Consultant Markku Salmenkangas.

Jokaisen yrityksen tilanne on ainutlaatuinen, ja on tärkeää, että yrityksen kirjanpitäjä osaa kiinnittää huomiota juuri kyseisen yrityksen kannalta keskeisiin mittareihin. Kirjanpitäjältä kannattaa vaatia muutakin kuin mekaanista lukujen kirjaamista ja ynnäämistä.

”Kirjanpitäjästä on yrittäjälle eniten hyötyä, kun hän pystyy tarjoamaan lukujen pohjalta asiantuntevaa analyysia. Hyvä kirjanpitäjä toimii yrittäjän kumppanina ja kertoo, miltä liiketoiminnan suunta tulevaisuudessa näyttää lukujen valossa. Näin päätöksenteko voidaan pohjata faktaan”, Salmenkangas muistuttaa.

Mikään luku ei yksinään kerro koko totuutta

Salmenkankaan mukaan yrittäjän on tärkeää muistaa, että mikään luku yksinään ei kerro yrityksen tilanteesta vielä kovin paljoa – esimerkiksi pelkkää liikevoittoa tarkastelemalla mennään helposti metsään. Tietyt nyrkkisäännöt pätevät kuitenkin jokaiseen yritykseen toimialasta riippumatta. Salmenkangas kehottaa kaikkia yrittäjiä tarkkailemaan jatkuvasti vähintään yhtä tunnuslukua näiltä kolmelta osa-alueelta:

Maksuvalmius: Maksuvalmius on ajankohtainen mittari etenkin investointeja tai lainanottoa suunniteltaessa, mutta se antaa myös muulloin hyvän kuvan yleiskunnosta. Jos yritys on kannattava, se pystyy yleensä huolehtimaan myös omista maksuistaan. Salmenkankaan mukaan yrittäjät laiminlyövät liian usein etenkin kassavirtaennusteiden laatimisen, vaikka se olisi loistava tapa hyvissä ajoin nähdä tulevat kassakriisit. Hyviä maksuvalmiuden tunnuslukuja ovat quick ratio sekä current ratio.

Kannattavuus: Hyvä kannattavuus on yleensä seurausta oikeasta hinnoittelusta ja kulkee käsi kädessä maksuvalmiuden kanssa. Hyviä tunnuslukuja tämän seuraamiseen ovat esimerkiksi myyntikateprosentti ja liikevoittoprosentti.

Vakavaraisuus: Yrityksen rahoitusrakennetta on syytä seurata koko ajan. Miltä näyttävät esimerkiksi velkaantumisaste ja omavaraisuusaste? Entä paljonko velkojen hoitoon menee rahaa kuukausittain?  Tai riittääkö euromääräinen liikevoitto rahoituserien lisäksi myös voitonjakoeriin?  Rehellisyys tässä kohtaa auttaa tunnistamaan piileviä rahoitusongelmia ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.

Älä unohda muita signaaleja

Lukujen tarkastelun lomassa on tärkeää muistaa, että kirjanpitoon päätyvät vain jo tapahtuneet asiat, joten osaavakin kirjanpitäjä voi tarttua huolta aiheuttaviin trendeihin vasta jälkikäteen. Siksi yrittäjän pitäisi havahtua jo varhaisempiin signaaleihin, jotka kertovat ettei kaikki ole kunnossa.

”Jos esimerkiksi pankki pyytää välitilinpäätöstä ja tulosennusteita kesken tilikauden, tavarantoimittajat alkavat vaatia ennakkomaksuja tai asiakkaiden joukossa käy äkillinen kato, yrittäjän hälytyskellojen pitäisi soida. Näiden ulkoisten signaalien lisäksi talon sisällä esimerkiksi päätöksenteon lykkääminen, henkilöstön vaihtuvuuden lisääntyminen tai laskujen maksun viivästyminen voivat kertoa lähestyvistä vaikeuksista. Parhaassa tapauksessa yrittäjä seuraa talouden tunnuslukujen ohella kattavasti sekä ulkoisia että sisäisiä signaaleja”, Salmenkangas tiivistää.

Lisätietoja:

Accountor, Senior Consultant Markku Salmenkangas, p. 0400 263 787, markku.salmenkangas@accountor.fi

Lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje