2015_11_30
Uutiset

Yritysjärjestelyt kaikkien ulottuvilla

Accountorin yrityslakimies Visa Koskiahteen mielestä yritysjärjestelyjä mystifioidaan suotta. Erityisesti monet pienet yritykset välttelevät yritysjärjestelyjä, koska niitä pidetään liian kalliina ja vaikeasti toteutettavina. Todellisuudessa muutosten tekeminen onnistuu kuitenkin varsin vaivattomasti ja niistä voi olla merkittävää hyötyä yrityksen liiketoiminnalle.

Koskiahde uskoo virheellisten käsitysten johtuvan lähinnä siitä, että yrittäjät kohtaavat yritysjärjestelyjä hyvin harvoin. Niistä ei ole kertynyt kokemusta tai sitä on vähän, eikä uuteen asiaan paneutumiseen ole aikaa yrityksessä.

"Monet ajattelevat, että yritysjärjestelyt ovat vain isompien yritysten toimintaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Yritysjärjestelyihin liittyvän juridiikan ja verosuunnittelun voi ulkoistaa kokonaisuudessaan esimerkiksi Accountorin yritys- ja veropalveluille. Yrittäjän tehtäväksi jää valmiiden pöytäkirjojen tarkastaminen ja allekirjoittaminen sekä yritysjärjestelyjen tuomien käytännön seikkojen hoitaminen", Koskiahde kertoo.

Avaimet käteen -palvelun hintakin on maltillinen; Koskiahde arvioi, että Accountorin hoitamien tyypillisimpien yritysjärjestelyjen hinnat lähtevät 5000 eurosta. Palvelu mitoitetaan aina tarpeen ja yrityskoon mukaisesti, mikä takaa prosessin tehokkuuden ja toimivuuden.

"Yritysjärjestelyillä voidaan uudistaa yrityksen liiketoimintamallia ja saada merkittäviä kustannussäästöjä. Uusi toimintamalli voi tuoda myös verotuksellisia hyötyjä. Siksi sitä tulisikin pitää mahdollisuutena eikä uhkana", Koskiahde muistuttaa.

Yleisimpiä yritysjärjestelyjä ovat Koskiahteen mukaan yhtiöiden yhdistymiset eli sulautumiset sekä yhtiöiden jakautumiset kahdeksi tai useammaksi yhtiöksi.

"Tyypillisessä jakautumisessa yhdestä yrityksestä muodostetaan liiketoiminta- ja kiinteistöyhtiö. Yrityksen varsinainen liiketoiminta jää liiketoimintayhtiöön. Kiinteistöyhtiö puolestaan vastaa kiinteistöomaisuudesta ja voi esimerkiksi vuokrata tiloja liiketoimintayhtiölle. Jakautuminen voi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi suunniteltaessa yrityksen myyntiä tai sukupolvenvaihdosta. Liiketoimintayhtiö on helpompi myydä, kun ostajan ei tarvitse rahoittaa kiinteistön kauppahintaa. Sukupolvenvaihdoksessa saatetaan puolestaan keventää verotusta."

Tarvitsetko apua yritysjärjestelyissä?

Accountorin laki- ja veroasiantuntijat tavoitat parhaiten Accountorin oman yhteyshenkilösi kautta, sähköpostitse konsultointipalvelut@accountor.fi tai yhteydenottolomakkeen kautta.