2016_03_21
Uutiset

Henkilökohtaista palkkiota verotetaan ansiotulona

Toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen palkkio verotetaan ansiotulona riippumatta siitä, kenelle se maksetaan.

Kun toimitusjohtajan palkka tai hallituksen jäsenen palkkio maksetaan suoraan henkilölle, siitä tehdään normaali ennakonpidätys ja suoritus käsitellään henkilön palkkana. Järjestely on hieman moninaisempi, jos palkka maksetaankin toisen yhtiön kautta. Accountorin yrityslakimiehen Janette Liespuun mukaan pelisäännöt ovat verotuksellisesti tässäkin tapauksessa selvät.

–Joskus toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen nimittää esimerkiksi toinen yhtiö, jolloin palkka tai palkkio maksetaan henkilön nimittäneen yhtiön kautta. Korvaus voidaan maksaa esimerkiksi hallituksen jäsenen työnantajalle tai toimitusjohtajan omistamalle yhtiölle. Näissäkin tapauksissa palkasta tulee maksettavaksi ansiotulovero, koska kyseessä on henkilökohtaiseen suoritukseen perustuva palkkio, Liespuu sanoo.

Verotuksen tulkinnassa saattaa tulla haasteita niissä tilanteissa, joissa kaksi yhtiötä on tehnyt keskenään konsulttisopimuksen ja konsulttina toimiva yritys on myös nimittänyt toisen yrityksen toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen. Johdon jäsenen henkilökohtaiseen suoritukseen perustuva palkkio tulisi käsitellä palkkana, vaikka se maksettaisiin osana kokonaistoimeksiannosta maksettua korvausta.

Verohallinto on antanut edellä kuvatuista tilanteista ohjeistusta, joka on melko yksiselitteinen. Liespuu mainitsee kuitenkin jonkinlaisena poikkeuksena kiinteistöyhtiöiden toimitusjohtajien palkkiot. Niiden osalta palkkion verotuksessa on hieman enemmän liikkumavaraa esimerkiksi isännöintityyppisissä tehtävissä

Lisätietoja: yrityslakimies Janette Liespuu, puh. 044 5266 424, janette.liespuu@accountor.fi

 

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje