2016_10_19
Uutiset

Neljä neuvoa liikehuoneiston vuokranantajalle

Liiketiloihin ei välttämättä löydy vuokralaista yhtä helposti kuin asuinhuoneistoon. Omistajan kannattaakin olla tarkkana vuokralaista valitessaan.

Nykyisessä taloustilanteessa liikehuoneistojen omistajat käyvät kovaa kisaa parhaista vuokralaisista. Uutta vuokrasopimusta ei kuitenkaan kannata solmia suin päin.

Omistajan kannalta olennaisinta on varmistaa, että vuokralaisella on maksukykyä. Taustatyön laiminlyöminen on suurin virhe, johon liikehuoneiston vuokranantaja voi sortua, sanoo taloushallinnon palveluihin erikoistuneen Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto.

Mitkä asiat vuokranantajan on syytä ottaa huomioon ennen sopimuksen allekirjoittamista? Anton Meriluoto listaa neljä tärkeintä neuvoa.

1. Valitse vuokralainen viisaasti

Vuokralaisehdokkaan taustat kannattaa selvittää huolella: maksuhäiriömerkintöjen lisäksi täydentävää tietoa tuo yrityksen tunnusluvuista koostettu riskiluokitus. Myös yrityksen vastuuhenkilöiden taustat on hyvä tarkistaa. Taustatyön laiminlyöminen on vuokranantajan suurin virhe – jos vuokralainen ei syystä tai toisesta pysty tai suostu maksamaan, voi edessä olla monen kuukauden tai vuoden tuottojen menetys. Huolellisellakaan selvitystyöllä ei aina pystytä ennakoimaan vuokralaisen maksuongelmia, ja tältä varalta kannattaakin sopia vähintään kahden kuukauden vuokraa vastaavasta vuokravakuudesta.

2. Minimoi vaihtuvuus ja varmista tuottojen riittävyys pitkällä tähtäimellä

Vaihtuvuudesta aiheutuu vuokranantajalle kustannuksia, sillä uuden vuokralaisen löytymiseen menee usein aikaa. Siksi kannattaa tehdä määräaikainen vuokrasopimus, joka takaa tuoton pidemmäksi aikaa. Myös vuokrantarkistusehtoon tulee kiinnittää huomiota. Vuokrantarkistusehto kannattaa määritellä siten, että vuokranantajalla on riittävä liikkumavara tarkistaa vuokraa kulloinkin vallitsevan markkinatilanteen mukaisesti.

3. Sovi käyttökuluista ja kunnossapidosta

Sähköstä, vedestä ja muista liikehuoneiston käyttöön liittyvistä kuluista tulee sopia vuokrasopimuksessa. Myös liikehuoneiston kunnossapitovastuusta on hyvä sopia mahdollisimman yksiselitteisesti. Vuokrakohteen erityispiirteet tulee ottaa huomioon sopimusta tehtäessä, esimerkiksi toimistohuoneiston ja teollisuuskiinteistön käyttö- ja kunnossapitokulut sekä vastuut eroavat merkittävästi toisistaan.

4. Tee mahdollisimman selkeä ja kattava sopimus

Koko vuokrasuhteen kaari kannattaa huomioida jo vuokrasopimusta laadittaessa. Mitä kattavampi sopimus tehdään, sitä vähemmän jää tulkinnanvaraa. Erimielisyyksien välttämiseksi on tärkeää, että sopimuksen molemmat osapuolet ymmärtävät, mitä sopimus sisältää, mihin se oikeuttaa ja mitkä ovat osapuolten velvoitteet. 

Lähde: Yrityslakimies Anton Meriluoto, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi -osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje