2016_03_10
Uutiset

Onko yrityksen aika lopettaa toimintansa?

Ajoittain tulee eteen tilanteita, joissa yritystoiminta on syytä lopettaa. Accountorin lakiasiantuntijoilta saat apua yrityksen hallittuun alasajoon.

Accountorin yrityslakimiehen Visa Koskiahteen mukaan yritystoiminnan lopettamiseen voi olla yhtä monta syytä kuin sen aloittamiseenkin. Yrittäjä voi siirtyä eläkkeelle, aloittaa työt toisen palveluksessa tai muuttaa ulkomaille. Liiketoiminta on voitu myydä tai yhtiökumppani on menehtynyt. Syitä riittää. Oleellista on, että yritystoiminta päätetään hallitusti ja erityisesti siitä aiheutuvat verotusasiat hoidetaan huolella.

–Yritystä lopetettaessa yrittäjälle tulee aina veroseuraamuksia hänelle siirtyvästä netto-omaisuudesta. Accountorin toteuttamalla verosuunnittelulla voidaan kuitenkin saavuttaa joitain verohyötyjä, Koskiahde sanoo.

Osakeyhtiö puretaan selvitystilan kautta

Yritysmuodoista toiminimen lopettaminen on kaikkein yksinkertaisinta. Riittää, että tehdään ilmoitus kaupparekisteriin ja verottajalle. Tämän jälkeen liikkeen netto-omaisuus siirtyy omistajan yksityistalouteen.

Henkilöyhtiöissä, eli avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä, yhtiömiesten on tehtävä sopimus yhtiön lopettamisesta. Joissain tilanteissa lopettamisen voi tehdä yksipuolisesti irtisanomalla yhtiösopimuksen.

–Yhtiömiesten veroseuraamukset voivat olla määrältään hyvin erilaiset riippuen yksityisnostojen määrästä. Tässä tarvitaan enemmän laskelmia siitä, mitkä ovat kunkin yhtiömiehen veroseuraamukset ja netto-osuus yhtiön varoista, Koskiahde kertoo.

Osakeyhtiössä purkaminen pitää tehdä osakeyhtiölain mukaan selvitystilan kautta. Purkamiseen menee minimissään neljä kuukautta. Yhtiön hallituksen jäsen tai muu henkilö nimitetään selvitysmieheksi.

Tarvitsetko apua yritystoiminnan lopettamiseen liittyvissä asioissa? 

Tiedustele asiasta Accountorin yhteyshenkilöltäsi tai ole suoraan yhteydessä yrityslakimiehiimme tai taloushallintokonsultteihimme. Voit lähettää yhteydenottopyyntösi myös yhteiseen osoitteeseemme asiantuntija@accountor.fi

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje