2016_09_28
Uutiset

Viisi vinkkiä liikehuoneiston vuokraajalle

Liikehuoneiston vuokrasopimus on yrityksen tärkeimpiä sitoumuksia. Tulkinnanvarainen tai epäselvä sopimus voi aiheuttaa vuokralaiselle yllättäviä menoeriä vuosien varrella. Tiettyihin vuokrasopimuksen ehtoihin kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota.

Toimitilojen vuokra on yritykselle huomattava menoerä. Nykyisessä taloustilanteessa moni yrittäjä etsiikin entistä edullisempia ja tehokkaampia tiloja.

Toimitiloja vaihtavan kannattaa perehtyä huolellisesti vuokrasopimuksen ehtoihin. Vaikka laki liikehuoneiston vuokrauksesta sisältää tiettyjä pakottavia säännöksiä muun muassa vuokralaisen irtisanomissuojasta sekä oikeudesta vahingonkorvaukseen, vuokrasopimusten lähtökohtana on laaja sopimusvapaus, linjaa taloushallinnon palveluihin erikoistuneen Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto.

Mihin vuokrasopimuksen kohtiin yrityksen kannattaa perehtyä erityisen tarkasti ennen sopimuksen allekirjoittamista? Anton Meriluoto listaa tärkeimmät vinkit vuokraajan tueksi.

1. Varmista, että sinulla on sopimukseen varaa

Liian kalliin sopimuksen solmiminen on suurin virhe, johon vuokralainen voi sortua. Määräaikainen sopimus saattaa sitoa yrityksen vuokraamaansa liikehuoneistoon pitkäksi aikaa. Mikäli yrityksen talous ei kehity odotetusti, saattaa edessä olla ongelmia. Jos vuokrasopimus jatkuu vaikkapa viiden vuoden ajan, on hyvä laskea heti alkuun, millaiseksi vuokra voi kasvaa vuosien mittaan. Liikehuoneistoon liittyvät ylimääräiset kulut, kuten käyttökorvaukset tai lämmityskulut, kannattaa ottaa huomioon vuokran määrää laskettaessa.

2. Katso, kenellä on kunnossapitovastuu

Liikehuoneiston kunnossapitovastuusta on syytä sopia selkeästi etukäteen, jotta esimerkiksi korjauksista aiheutuvat kulut eivät tule yllätyksenä. Kunnossapitovastuun laajuus tulee ottaa huomioon vuokran määrässä.

3. Tarkista mahdollisuus tilojen alivuokraukseen

Lähtökohtaisesti vuokralaisella on oikeus alivuokrata enintään puolet liikehuoneistosta, mutta vuokrasopimus rajoittaa usein tätä oikeutta. Jos vuokralainen haluaa jakaa tilan toisten yritysten kanssa, kannattaa varmistua siitä, ettei sopimus kiellä tätä. Vaikka tilaan asettuisikin vain yksi yritys, alivuokrausmahdollisuudesta on hyötyä tilantarpeen vähentyessä tai taloustilanteen tiukentuessa.

4. Sovi selvästi vuokrasopimuksen kestosta

Laki tuntee vain toistaiseksi voimassaolevan ja määräaikaisen sopimuksen, mutta liikehuoneistojen vuokrauksessa myös sekamuotoiset sopimukset ovat yleisiä. Sekamuotoinen vuokrasopimus jatkuu määräajan jälkeen tietyn pituisina jaksoina tai toistaiseksi voimassaolevana, ellei sopimusta irtisanota. Sekamuotoisen sopimuksen irtisanomiseen liittyy kuitenkin usein tulkinnanvaraisia tilanteita. Monesti on epäselvää, voiko sopimuksen irtisanoa päättymään määräajan loppuun vai alkaako irtisanomisaika vasta määräajan päättymisestä. Tulkintaongelmat voi välttää tekemällä toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen, jossa on mainittu sopimuksen ensimmäinen mahdollinen päättymispäivä.

5. Varmista, että sopimuksen sisältö on molemmille osapuolille selvä

Vuokrasopimusta solmittaessa on olennaista, että kumpikin osapuoli on selvillä siitä, mitä sopimus käytännössä tarkoittaa. Sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja neuvotella sille selkeä kesto. Vuokran tarkistusehdot on syytä käydä läpi yhdessä, samoin liikehuoneiston kunnossapitovastuuseen liittyvät asiat. Selkeällä sopimuksella voidaan välttää turhat kiistat.

Lähde: Yrityslakimies Anton Meriluoto, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Tarvitsetko apua vuokrasopimusten laatimisessa? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi -osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

 

Ota yhteyttä Lue lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje