2016_10_18
Uutiset

Tilitoimisto vaihtuu vaivatta

Tilitoimiston vaihtamista pidetään usein hankalana puuhana. Todellisuudessa se käy yhtä näppärästi kuin siirtyminen pankista tai vakuutusyhtiöstä toiseen.

Ajoittain eteen tulee tilanteita, jolloin on syytä vaihtaa tilitoimistoa. Nykyinen taloushallinnon kumppani ei välttämättä tarjoa kaikkia yrityksen tarjoamia palveluita tai yhteistyö muuten vain kangertelee. Asian kanssa kuitenkin viivytellään, koska tilitoimiston vaihtamista pidetään työläänä ja ikävänä asiana.

Accountorin johtavan asiantuntijan Hanne Duranin mielestä yleinen näkemys tilitoimiston vaihtamisesta on turhan pessimistinen. Hän muistuttaa, että uusi tilitoimisto voi hoitaa kaikki vaihtoon liittyvät toimenpiteet, kunhan sillä on tarvittavat valtakirjat käytössään. Toimintatapa on samankaltainen kuin vaikkapa vakuutusyhtiötä tai pankkia vaihdettaessa.

– Monesti tilitoimiston kanssa on tehty yhteistyötä pitkään. Asiakkaasta tuntuukin hankalalta katkaista yhteistyösuhde tuttuun kirjanpitäjään. Tällaisessa tilanteessa on helpotus, että tilitoimistot sopivat keskenään siirtymiseen liittyvistä käytännöistä, Duran sanoo.

Muista viestiä muutoksesta

Duran muistuttaa, että tilitoimistoa voi vaihtaa myös kesken tilikauden. Siirtyminen toisen toimiston asiakkaaksi on kuitenkin helpompaa, jos keskeneräiset ja epäselvät asiat on hoidettu kuntoon vanhan tilitoimiston kanssa. Avoimet asiat voi toki jättää myös uuden tilitoimiston hoidettaviksi, mutta tällöin asiakkaan tulee muistaa avata tilanne tarkasti tilitoimistolle. Näin varmistetaan, että yrityksen taloushallinnon seurattavuus pysyy katkeamattomana.

Tilitoimiston vaihtumisesta tulee muistaa viestiä myös yrityksen sisällä, jotta asia ei tule henkilöstölle yllätyksenä.

– Kaikki yrityksessä hyötyvät esimeriksi palkanlaskennan muutoksiin liittyvistä tiedoista. Monia työntekijöitä voi kummastuttaa ja harmittaakin, jos palkkakuitin ulkonäkö muuttuu odottamatta tai ei tiedä keneen pitäisi olla yhteydessä palkkaan liittyvissä kysymyksissä, Duran toteaa.

Lataa opas: Miten valitsen oikean tilitoimiston?

Lataa tilitoimiston valinta -opas Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia