2017_04_19
Uutiset

Automaattinen yrittäjävähennys voimaan vuoden alusta

Tämän vuoden alussa astui voimaan yrittäjävähennys, joka koskee liikkeen- ja ammatinharjoittajia, sekä KY- ja AY-yrityksiä, kun yhtiömiehet ovat henkilöitä tai kuolinpesiä. Yrittäjävähennys myönnettiin myös maa- ja metsätalousyrittäjille.

Vähennys on kädenojennus nykyiseltä hallitukselta.

- Yhteisöveroa laskettiin jo aiemmin, mikä oli osakeyhtiömuotoisille yrityksille eduksi. Vastaava helpotus haluttiin myös  muille yritysmuodoille, kertoo Accountorin johtava asiantuntija Jyrki Santala.

- Kyseessä on kaavamainen verovähennys, joka on suuruudeltaan 5 % kaikille. Se lasketaan verotettavasta tulosta sen jälkeen, kun siitä on laskettu vähennykset ja vanhat tappiot, mutta ennen jakoa pääoma- ja ansiotuloihin, Santala jatkaa.

Suurin osa yrittäjävähennyksen piirissä olevista on pienyrityksiä, joissa on alle 50  työntekijää. Käytännössä kyse on yleisimmin toiminimellä työskentelevistä yksinyrittäjistä, kuten kampaamo- ja taksiyrittäjistä. Yrittäjävähennys koskee myös apteekkeja, sillä apteekit eivät voi toimia osakeyhtiömuotoisesti.

- Pääasiassa yrittäjävähennys kohdentuu nimensä mukaisesti yrittäjille, eikä ole yrityskohtainen. Näille, yleensä vain itsensä työllistäville yrittäjille ja pientoimijoille ei ole toimintaa helpottavia myönnytyksiä viime vuosina juurikaan näkynyt, joten ele on tervetullut, Santala sanoo.

Yrittäjävähennys on pysyvä ja se lasketaan automaattisesti. Yrittäjän ei siis tarvitse itse tehdä mitään vähennyksen saadakseen.

Lähde: johtava asiantuntija Jyrki Santala, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje