2017_09_21
Uutiset

Ohjenuorat onnistuneeseen budjetointiin

Accountor BudjetointiEntistä nopeammin muuttuva talouselämä pakottaa kaiken kokoiset yritykset sopeutumaan muutoksiin, tarkentamaan laskentaa ja seurantaa sekä suuntaamaan katseen tarkemmin tulevaisuuteen. Budjetit, ennusteet ja vaihtoehtoiset laskelmat ovat tähän lähestulkoon pakollinen apuväline. Harmillisen monessa yrityksessä budjetointi kuitenkin takkuaa. Helpottaaksemme yrityksien budjetointia olemme listanneet 8 vinkkiä onnistuneeseen budjetointiin.

  1. Laadi budjetti. Ensimmäinen vinkki on vinkeistä yksinkertaisin, laadi budjetti. Pahin virhe on jättää budjetti laatimatta ja rakentaa yrityksen talous mututuntuman varaan. Jokaisen yrityksen tulisi laatia budjetti, sillä se auttaa yrittäjää tai yrityksen johtoa suuntaamaan katseen ajassa eteenpäin ja valmistautumaan tulevaisuuteen. Karkeakin budjetti on tyhjää parempi.
  2. Huomioi muutokset budjetissa. Budjetin laatimisen jälkeen budjettia tulisi seurata reaaliaikaisesti ja reagoida nopeasti ennustepoikkeamiin. Yksi yleisimmistä virheistä on tehdä budjetti valmiiksi, ja unohtaa sitten aktiivinen seuranta. Budjetti joko toteutuu tai sitten ei. Budjettia tulee myös tarvittaessa heti päivittää uusilla tiedoilla.
  3. Tarkkuus on hyvästä, mutta liiallinen nyhertäminen on tarpeetonta. Tunnollisen budjetoijan perisynti on tehdä laskelmista turhan tarkkoja. Pikkutarkka suunnitelma ei useinkaan tuo mitään lisäarvoa ja sen valmisteluun kuuluu kohtuuttomasti työaikaa. Tavallisesti riittää, että budjetti laaditaan tonnin - parin tarkkuudella. Isommissa yrityksissä esim. 10 000 euron tarkkuus tiliryhmittäin on täysin riittävä.
  4. Ole realistinen tulevaisuuden suhteen. Joskus tulevaisuus nähdään liian positiivisena ja todellisuus onkin sitten jotain ihan muuta. Myynnin arvioidaan kasvavan hurjasti ja kasvun mukanaan tuoma kulujen nousu jää vähemmälle huomiolle.
  5. Huomio yrityksen resurssit budjettia laatiessa. Jos budjettiin kirjataan kovaa kasvua, täytyy huomioida, että yrityksellä tulee myös olla käytössään tarvittavat resurssit ja käyttöpääoma. Erityisesti kasvuyrityksien tulisi miettiä tarkkaan, millaisia satsauksia tulisi tehdä henkilöstöön, konekantaan ja toimitiloihin. Investointibudjetti ja rahoitusennuste ovat välttämättömiä tällaisessa tilanteessa.
  6. Lähesty budjetointia järkevästi. Osa yrityksistä päättää liikevaihtotavoitteestaan miettimättä ensin yrityksen tulostavoitetta, lainanlyhennyksiin tarvittavaa rahasummaa, yrittäjän palkkatarvetta, saatikka veroja ja yritystoiminnan muuttuvia ja kiinteitä kuluja. Hyvä käytäntö budjetoinnin toteutukseen on miettiä ensin yrityksen liikevoittotavoite, kulurakenne ja verotus. Liikevaihtotavoite määritellään vasta sen jälkeen.
  7. Linkitä budjetti pitkän aikavälin tavoitteeseen. Monilla yrityksillä on visio siitä, minkä kokoinen yritys on viiden tai kymmenen vuoden päästä. Yrityksen laatiessa tulevan tilikauden budjettia kannatta aina huomioida pitkän aikavälin visio. Oleellisen tärkeää on pohtia, millainen tilikauden budjetti tukee yrityksen tavoitteen toteutumista. Etäinen päämäärä tavoitetaan varmemmin vuosittain otettavin pienin askelin kuin yhdellä jättiloikalla.
  8. Valitsemalla oikean budjetointimenetelmän voit saada enemmän irti budjetistasi. Yrityksillä on käytettävissään useita eri budjetointimenetelmiä ja oikean menetelmän löytäminen voi vaatia yritystä rikkomaan nykyisiä toimintamallejaan. Yritykselle saattaisi sopia tilikauteen sidottua tulosbudjettia paremmin rullaava budjetointi (joka kuukausi tehdään budjetti 12 kuukaudelle eteenpäin) tai liukuva budjetointi (jossa muuttuvia kuluja päivitetään koko ajan suhteessa toiminta-asteeseen tai liikevaihtoon). Rutiineja on hyvä välillä rikkoa ja kokeilla vaihtoehtoisia toimintamalleja. 

Kaipaatko nopeutta ja selkeyttä budjetointiin?

Huolella ja oikein toteutettu budjetti on erinomainen apu kaiken kokoisten yritysten johtamiseen. Budjetointia nopeuttaa ja selkeyttää erityisesti siihen tarkoitettu työkalu. Näetkö tehostamisen tarvetta sinun yrityksesi budjetoinnissa?  Me voimme auttaa sinut yritystäsi tehokkaan budjetoinnin tielle, tutustu Accountor Budjetointi -palveluumme.

Kysy lisää omalta yhteyshenkilöltäsi tai myynnistämme myynti@accountor.fi.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje