2017_11_15
Uutiset

Henkilöstölle joululahja rahana tai tavarana – mitä on muistettava?

LahjaHenkilökunnan palkitseminen on yrittäjille ajankohtainen aihe joulun lähestyessä. Rahallisen tai esineellisen lahjan antamisessa on huomioitava myös verotuksen näkökulma.

Joululahjojen antaminen on henkilökunnan palkitsemista, jota ohjaavat sekä lakipykälät että verottajan ohjeet. Ennen kuin pienen paketin kääräisee paperiin tai siirtää joulubonukset maksatukseen, on lahjan antajan huomioitava verotus.

Suomessa yleistyneen joulubonuksen ei tarvitse perustua ennaltamääriteltyihin yrityksen sisäisiin kriteereihin, vaan se voi olla ylimääräinen kertaluonteinen henkilökunnan palkitseminen.

- Joulubonus tai jouluraha katsotaan tuloverolain mukaisesti osaksi palkkaa arvosta huolimatta. Poikkeuksena on “vähäinen lahja”, eli esinelahja, joka on verovapaa alle sadan euron suuruisena, kiteyttää Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto.

- Käytännössä varminta on antaa sama joulubonus kaikille, koska työnantaja ei saa kohdella epätasa-arvoisesti esimerkiksi määrä- ja osa-aikaisia työntekijöitä.

“Vähäisenä lahjana” voidaan pitää tyypillisiä joululahjoja, kuten herkkukoreja ja joulukinkkuja. Tavaralahjan antaminen edellyttää, että siinä noudatetaan selkeää ja avointa käytäntöä sekä tasa-arvoista kohtelua. Tärkeää on myös muistaa, että lahjan sisällön päättää työnantaja. Lahjan vapaa valitseminen katsotaan palkaksi.

- Tämä koskee myös lahjakortteja, jotka myöskin ovat yleisiä joululahjoja yrityksissä. Lahjakortilla täytyy olla hankittavissa jokin tietty esine. Jos saatavaa esinettä ei ole yksilöity, se on verotettavaa tuloa, Meriluoto muistuttaa.

Vaikka henkilökunnalle annettu lahja onkin tuloverotuksessa vähennyskelpoinen, siitä ei voi vähentää arvonlisäveroa, koska lahjat luokitellaan henkilökunnan yksityiseen kulutukseen tehdyiksi hankinnoiksi.

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje