2017_08_16
Uutiset

Kesätyöntekijän työsuhteen jatkaminen

Oliko sinulla kesätyöntekijänä huipputekijä ja haluat hänen jatkavan kesän jälkeen? Muistathan myös päivittää tai jatkaa työsopimusta.

Kesätyöntekijän työsuhteen jatkaminen

Kesälomat on vietetty ja yritysten työntekijät palaavat normaalin arjen pariin. Kesäksi tuuraamaan palkattujen työntekijöiden osalta työsuhteet päättyvät monesti lomakauden jälkeen tai heidän kanssaan on voitu sopia jatkosta syksyn tullen. Lomakauden päättymisen jälkeen onkin hyvä hetki tarkastella lomatuurausten sujuvuutta sekä arvioida tarvitaanko yrityksessä myös jatkossa täydentävää työvoimaa.

Kesätyöntekijän kanssa tehdään usein määräaikainen työsopimus ajalle, jolloin työvoiman tarve on suurin ja organisaation vakituiset työntekijät viettävät vuosilomaa. Mikäli kesän jälkeen huomataan, että työvoimaa todennäköisesti tarvitaan vielä jatkossakin tai kesätyöntekijä osoittautui hyväksi lisäksi yritykselle, voi ajankohtaiseksi tulla näiden määräaikaisten sopimusten päivittäminen ja jatkaminen.

Määräaikaisen työsuhteen päättyessä uusi sopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai uusi määräaikainen sopimus. Tässäkin tapauksessa uuden sopimuksen muodon määrittelee yrityksen tuleva työvoiman tarve. Määräaikaiselle työsopimukselle tulee aina olla perusteltu syy. Uusi sopimus on syytä tehdä ennen vanhan määräaikaisuuden päättymistä.

Työsopimuslaissa säännellään nimenomaisesti tilannetta, jossa työnantaja sallii työntekijän jatkaa työskentelyään organisaatiossa määräaikaisen sopimuksen päättymisen jälkeen, mutta varsinaista uutta sopimusta ei asiassa tehdä. Tätä kutsutaan työsuhteen hiljaiseksi pidennykseksi. Näissä tilanteissa tulkitaan, että työsuhde muuttuu tämän jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi.

Vaikka kesätyöntekijän kanssa olisi jo alun perin tehty toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, saattaa kesän jälkeen tulla ajankohtaiseksi päivittää esimerkiksi keskimääräisiä työtunteja. Tässä tapauksessa sopimusta on hyvä päivittää kirjallisesti niin, että työtunnit jatkossa vastaavat mahdollisimman hyvin todellisia viikoittaisia työtunteja, jolloin molemmat osapuolet osaavat ennakoida tulevia työmääriä.

Lähde: Anton Meriluoto, yrityslakimies, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Haluatko tarjouksen omalle yrityksellesi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje