2017_09_20
Uutiset

LEI-tunnus marraskuun alusta pakolliseksi

Kansainvälinen yhteisötunnus LEI (Legal Entity Identifier) tulee pakolliseksi kaikille arvopaperi- ja rahoitusvälinekauppaa käyville yrityksille ja muille yhteisöille. Jos yritys tai yhteisö käy johdannaiskauppaa, on yrityksellä oltava LEI-tunnus 1.11.2017 alkaen. Jos kauppaa käydään julkisessa kaupankäynnissä olevilla rahoitusvälineillä, on tunnus oltava 3.1.2018 alkaen.

Johdannaisia käytetään esimerkiksi valuuttakurssien, korkotason tai raaka-aineiden hintojen vaihtelulta suojautumiseen. Julkisen kaupankäynnin kohteena olevilla rahoitusvälineillä tarkoitetaan esimerkiksi pörssinoteerattuja osakkeita, joukkovelkakirjalainoja ja ETF-rahastojen rahasto-osuuksia.

LEI-tunnus parantaa rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen kansainvälistä ja yksiselitteistä tunnistamista sekä rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja yhtenäisyyttä. Velvollisuus tunnuksen hankkimiseen liittyy raportointiin, jolla arvopaperimarkkinoita valvovat viranomaiset tunnistavat rahoitusvälineillä kauppaa käyvien osapuolet.

Sijoituspalvelujen tarjoajat, kuten pankit ja muut rahoitusyhtiöt, ryhtyvät tarkistamaan tunnuksen olemassaolon ennen toimeksiantojen vastaanottamista. Näin ollen tunnuksen puuttuminen tulee estämään edellä mainituista määräajoista lähtien arvopaperi- tai johdannaiskauppojen tai rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen toteutumisen.

Suomessa LEI-tunnuksia myöntää Patentti- ja rekisterihallitus (PRH). Tunnusta voivat hakea kaikki Y-tunnuksen omaavat oikeushenkilöt. Poikkeuksen muodostavat sivuliikkeet sekä yksityishenkilöt, jotka eivät voi saada tunnusta. Tunnusta voi hakea sähköisesti tai postitettavalla hakemuksella.

Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus, joka rekisteröidään vuodeksi kerrallaan ja jota ei voi siirtää toiselle yritykselle tai yhteisölle. Tunnuksen voi tarvittaessa passivoida ja aktivoida uudelleen.

LEI-tunnuksen voi hakea itse tai valtuuttaa jonkun hakemaan sitä puolestaan. Asiantuntijamme voivat avustaa yritystäsi LEI-tunnuksen hakemisessa, lisätietoa saat osoitteesta: asiantuntija@accountor.fi


Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

 

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje