2017_06_20
Uutiset

Liikkuuko yrityksesi oikein?

Aivan kuten kuntosalilla on tarpeen antaa ammattilaisen katsoa tekeekö liikkeet oikein, on yritykselle hyödyllistä käyttää omaa personal traineria. Accountorin kuntokartoitus-palvelu auttaa yrittäjää oikeiden liikkeiden ja suunnan löytämisessä. Yrityksen talouskunto kannattaa pitää hyvänä. Liikkuuko yrityksesi oikein?

- Moni yrittäjä on loppujen lopuksi talousasioiden kanssa melko yksin, joten palvelulle on paljon tarvetta, kertoo Accountorin Senior Consultant Markku Salmenkangas.

- Ulkopuolinen sparraaja hyödyttää monilla tavoin eri kokoisia yrityksiä. Arjessa ei ole niin helppoa valmentaa itse itseään siitä, kuinka asioita hoidetaan ja onko se kaikista järkevintä.

 Kuntokartoitus aloitetaan katsomalla viimeisimmät talousluvut. Kaikki luvut ovat tärkeitä, mutta erityisesti huomiota kiinnitetään kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden tunnuslukuihin.

- On katsottava myös euromääriä, eikä esimerkiksi vain liikevoittoa prosentteina, Salmenkangas muistuttaa.

Oma talouden personal trainer tulee aina ensin paikan päälle tapamaan yrityksen avainhenkilöitä. Viimeisin tilinpäätös käydään läpi, samoin mahdollinen liiketoimintasuunnitelma:

- Katsomme yhdessä, ovatko asiat oikeasti sitä miltä ne näyttävät. Sitten mietimme mitä pitäisi tehdä ja miten.

Ensimmäinen kartoitus on vasta alku. Tämän jälkeen asiantuntija auttaa toimenpidesuunnitelman muodostamisessa ja toteuttamisessa. Nämä määritellään aina yrityskohtaisesti sen tämänhetkisen tilanteen ja tulevaisuuden tavoitteiden mukaan. 

- Yritystoimintaa on vaikea johtaa ja kehittää pelkästään aiempiin tilinpäätöksiin katsomalla. On oltava näkemystä myös, missä halutaan olla vaikka viiden vuoden päästä. Me autamme miettimään, millä askeleilla sinne päästään, Salmenkangas kertoo.

- Selkeän ja havainnollisen Raportointi- ja Budjetointityökalun avulla laaditaan ennusteet tuleville vuosille. 

- Käymme usein yrittäjän kanssa läpi perinteisen nelikenttäanalyysin lisäksi myös muita asioita, jotka eivät suoraan numerotiedoissa näy, mutta jotka saattavat vaikuttaa tekemiseen. Usein päädytään tarkentamaan tai kokonaan muuttamaan yrityksen toimintastrategiaa, joka huomioi mahdolliset taloudelliset rajoitukset sekä markkina- ja kilpailutilanteen. Mietimme myös yhdessä toimintasuunnitelman ja vaihtoehtoisia skenaarioita strategian mahdollistamiseksi, Salmenkangas jatkaa.

Kuntokartoitus sopii tehtäväksi koska tahansa, mutta erityisesti silloin kun suunnitelmissa on kasvaa tai kun tarvitaan lisärahoitusta. Mahdollisen omistajanvaihdostilanteen tullessa eteen ei ole tarvetta laittaa yritystä ja tasetta "myyntikuntoon", sillä kuntokartoituksen avulla tilanne on jatkuvasti selvillä.  

Kartoitus kannattaa usein ajoittaa tilikauden loppupuolelle, jolloin laaditaan samalla tulevan tilikauden budjettia. Salmenkangas suosittelee katsomaan yhtä lailla eteenpäin kuin menneisiin tuloksiin. Yrityksessä tulisi olla jatkuvasti kuukausitasolla tiedossa oma tulos- ja taseasema sekä kassavirtaennuste vähintään 12 kk eteenpäin.

- Tulevaa arvioidessa on helppo lipsahtaa liiallisen optimismin puolelle. Realismi on kuitenkin tarpeen: jos vaikka tilauskanta on korkeakin, se ei auta jos nykyhetken maksukyky ei ole riittävä, Salmenkangas toteaa.

- Valitettavasti usein vaikeinta on reagoida laskevaan kehitykseen. Odotellaan ja toivotaan ja pahimmillaan apua haetaan liian myöhään, jolloin yrityksen toimintamahdollisuudet ovat usein ratkaisevasti heikentyneet.

Usein vasta ulkopuolinen apu auttaa näkemään konkreettisesti, miten sen hetkiseen taloustilanteeseen on päädytty ja mitä on tehtävä seuraavaksi. Joskus voi olla esimerkiksi syytä kriittisesti tarkastella yrityksen kulurakennetta, harkita esimerkiksi lomautuksia ja myös yrittäjän omaa palkkaa. Liikevaihdon ja katteen kasvattaminen nopeasti ei useinkaan onnistu.

Avoimuus yrityksen sisällä talousasioista kannattaa. Avoin tiedottaminen ja henkilöstön osallistaminen talouden kehitykseen sitouttaa työntekijöitä yritykseen ja sen strategiaan, tuoden lisää tehokkuutta ja mahdollistaen innovointia. Yrityksen oman personal trainerin saa mukaan myös vaikkapa henkilöstöinfoihin.  

- Kaikkea ei toki tarvitse käydä henkilöstön kanssa läpi, mutta työntekijät tekevät yrityksen tuloksen. Luvut, joihin he itse vaikuttavat työllään, on sopivin osin hyvä esittää myös heille, Salmenkangas huomauttaa.  

Yrityksen kuntokartoituspalvelu räätälöidään aina asiakaskohtaisesti ja hinnoitellaan yksilöllisenä kokonaisuutena. Ensimmäisessä jumpassa käydään läpi nykytilanne ja historia vähintään viimeisen kolmen vuoden ajalta. Sen jälkeen määritellään jatkospurtit ja seurantatapa. Kahta samanlaista pakettia ei ole, vaan yritys saa aina täysin omanlaisensa suunnitelman. Aivan kuten kuntosalilla, vain siten saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Kysy lisää millainen kunto-ohjelma Sinun yrityksellesi sopisi!

Lähde: Senior Consultant Markku Salmenkangas, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Haluatko tarjouksen omalle yrityksellesi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje