2017_06_19
Uutiset

Osakassopimus – osakkaiden pelisäännöt yhteisyrittämiselle

Osakassopimuksen laatiminen nähdään usein tarpeettomana ja kalliina toimenpiteenä. Väitämme, että tämä on legendaa.

Osakassopimus – osakkaiden pelisäännöt yhteisyrittämiselle

Accountorin yrityslakimiehen Visa Koskiahteen mielestä osakassopimus kannattaa tehdä aina, kun yhtiössä on vähintään kaksi osakasta.  Osakeyhtiölaki sääntelee yksityiskohtaisesti osakkaan ja yhtiön välisiä suhteita, mutta sieltä ei löydy vastauksia arjessa eteen tuleviin tilanteisiin. Mitä jos joku osakkaista muuttaa perheineen pysyvästi ulkomaille? Mitä jos yhtiön osakkeista tulee ulkopuolinen ostotarjous hyvään hintaan ja joku pienosakas ei halua myydä? Entä jos joku osakas sairastuu ja hänestä tulee pysyvästi työkyvytön tai hän menehtyy?  Itse asiassa osakeyhtiölaissa ei ole lainkaan osakassopimusta koskevaa sääntelyä; osakassopimus on osakkaiden välinen sopimus yhteisyrittämisen pelinsäännöistä. Kun kaikki tavallisimmat tilanteet ja toimintamallit on sovittu etukäteen, vältetään osakkaiden väliset riidat ja kaikkien etu tulee turvattua tasapuolisesti.

Yleensä osakassopimuksessa sovitaan yhtiön päätöksentekomalleista. Joihinkin tärkeisiin päätöksiin, kuten suuren pankkilainan ottamiseen tai toisen yrityksen ostamiseen, saatetaan yhtiön hallituksessa tarvita kaikkien osakkaiden suostumus.  Tai jos yhtiön koko liiketoiminta myydään, on siihenkin hyvä saada riittävän monen osakkaan kannatus, ettei suurin osakkeenomistaja tee yksin kaikkia merkittäviä päätöksiä.

Myös erilaiset lunastustilanteet on hyvä sopia etukäteen. Osakassopimuksessa sovitaan, missä tilanteessa lunastusoikeus syntyy, kenellä on lunastus/osto-oikeus ja miten osakkeiden lunastushinta määritellään. Esimerkkinä tilanne, jossa osakas menehtyy yllättäen. Koskiahde kertoo esimerkkinä yhden todellisen tilanteen, jossa yhtiön omistivat kolme sisarusta, joista yksi menehtyi. Hänen lapsensa perivät yhtiön osakkeet, mutta yhtiössä ei ollut osakassopimusta, joka olisi suonut yrityksessä työskenteleville sisaruksille oikeuden ostaa osakkeet perillisiltä. Nyt osakkeiden ostohinnasta on riidelty vuosia ja sukulaisten välit ovat lopullisesti rikkoutuneet.

Koskiahteen mukaan nykyään myös jotkut henkivakuutusyhtiöt myöntävät yhtiön osakkaille liikekumppanuusvakuutuksia. Nämä antavat yrittäjille hyvää lisäturvaa, jos joudutaan osakkeiden lunastustilanteeseen.  Liikekumppanuusvakuutuksen vakuutuskorvauksella voivat muut osakkaat lunastaa osakkeet ja heidän ei tarvitse käyttää omia varojaan osakkeiden hankintaan. Kuitenkin tästäkin toimintatavasta pitää sopia osakassopimuksessa, jotta se sitoo kaikkia osapuolia.

Koskiahteen mielestä paras osakassopimus on sellainen, jota ei tarvitse lukea pitkään aikaan sen laatimisen jälkeen. Kuitenkin ajan mittaan omistusjärjestelyt tulevat ajankohtaisiksi ja silloin on helppo katsoa, miten asiat saadaan hoidettua kuntoon yhteisymmärryksessä ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Accountorin laki- ja veroneuvontapalveluiden lakimiehet laativat monia osakassopimuksia vuosittain, kertoo Koskiahde. Olemme skaalanneet osakassopimusten sisällön asiakasyhtiön kehitysvaihetta ja osakasrakennetta vastaavaksi. Osakassopimuksen laatimisprosessi ei vie paljoa asiakkaan aikaa ja kustannukset voivat alimmillaan olla tuhannen euron luokkaa.

Lähde:  yrityslakimies Visa Koskiahde, visa.koskiahde@accountor.fi

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje