2017_12_09
Uutiset

Tiedätkö yrityksesi arvon?

Yrittäjä - Yrityksen arvo

Oman yrityksen arvon tunteminen on yrittäjälle hyödyllistä. Yrittäjän kannattaa aina olla valmiina neuvottelemaan yrityksensä myynnistä ja tällöin pohjatietona on oltava käsitys siitä, mikä oman yrityksen arvo on.

Muitakin tilanteita löytyy. Yrityksessä voi olla tarve ottaa mukaan työntekijöitä osakkaiksi kannustinmielessä. Millä hinnalla työntekijät tällöin ostavat osuutensa? Toisaalta tarvetta voi olla uusien sijoittajien tai lainarahoituksen hankkimiselle. Millä perustelet yhtiösi rahoituskelpoisuuden ja millä ehdoilla oman pääoman ehtoiset sijoitukset tehdään?

Yhtiön arvo ei koskaan ole kiveen hakattu, vaan perustuu tilinpäätösten ja taseen analyysin perusteella saatuun parhaaseen mahdolliseen näkemykseen. Näin ollen arvostus voi olla erilainen tilanteista riippuen. Esimerkiksi verotusta varten laskettaessa yhtiön arvostus voi olla hyvin erilainen kuin myyntihintaa laskettaessa.

Yhtiön arvoon vaikuttavat olennaisena tekijänä yhtiön taloudellisten lukujen lisäksi toimintaan liittyvät riskit. Ainakin ammattimainen ostaja haluaa todennäköisesti tehdä yhtiössä ns. due diligence -tarkastuksen eli yritystarkastuksen. Tällöin huomion kohteena on yhtiön taloudellisen tilanteen lisäksi yhtiön sopimuskanta, alihankkijoihin liittyvät velvoitteet, mahdolliset piilevät verovelat ja työsuhdeasiat. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hallinnolliset asiat ovat kunnossa, sitä helpompaa yrityksen myyminen tulevaisuudessa on.

Accountorin asiantuntijapalveluista saat apua yhtiön arvon määrittämiseen tilanteessa kuin tilanteessa. Kattavien talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden lisäksi tarjoamme myös laajempaa talouskonsultointipalvelua sekä laki- ja veroneuvontapalveluita.

Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous. Selvitetään yhdessä yrityksesi arvo. Voi olla, että jo huomenna sinulla on tällaiselle tiedolle tarvetta.

Lähde: yrityslakimies Visa Koskiahde, Accountor

Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje