2017_02_08
Uutiset

Verorästejä? Huomioi maksujen kohdentuminen

Vuodenvaihteessa Verohallinnon Verotili-palvelu korvautui OmaVerolla, joka toimii pitkälti edeltäjänsä tavoin. Maksetut verot kohdentuvat kuitenkin aikaisemmasta poiketen, jos verovelvollisella on verorästejä.

OmaVerossa voidaan Verotilin tapaan ilmoittaa ja maksaa oma-aloitteiset verot (mm. arvonlisäverot ja työnantajasuoritukset), jättää veroilmoitus, vastata verottajan selvityspyyntöön sekä ilmoittaa yrityksen tilinumero. Kirjautuminen palveluun onnistuu tuttuun tapaan Katso-tunnisteilla tai pankkitunnuksilla.

OmaVero-palvelu on kuitenkin Verotiliä informatiivisempi. Verovelvollinen pystyy näkemään palvelusta kaikki verottajan lähettämät ilmoitukset ja veropäätökset sekä maksut ja palautukset.

– Verotilissä näkyivät vain viimeisimmät erääntyneet verot. Maksamattomat verotilivelat siirtyivät automaattisesti perintään ja poistuivat Verotili-palvelusta. Verotilille suoritetut maksut kohdistuivat siis automaattisesti niihin verovelkoihin, jotka olivat verotilillä avoimena maksu hetkellä. OmaVerossa sen sijaan näkyvät kaikki verovelat, myös rästivelat. Tämä on tuonut muutoksia maksujen kohdentamiseen, Accountorin kirjanpitäjä Miia Rouhiainen sanoo.

OmaVeroon siirtyminen saattaakin aiheuttaa hämmennystä niille yrityksille, joilla on vanhoja verovelkoja maksamatta. Jos verot maksaa ajallaan, sekaannuksia maksujen kohdentamisen osalta ei tule.

– Jos verovelvollinen maksaa uudempia oma-aloitteisia veroja ennen eräpäivää, OmaVero kohdistaa maksun vanhimpiin verovelkoihin. Siis niihin, jotka ovat rästissä. Jos haluaa kohdentaa maksun johonkin tiettyyn velkaan, verovelvollisen tulee sopia asiasta erikseen verottajan kanssa, Rouhiainen opastaa.

 

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje