2017_11_07
Uutiset

Yrittäjä, ovatko yrityksesi varat sinun varojasi? Näin vältät yleiset virheet

Yrittäjä, ovatko yrityksesi varat sinun?

Yrityksissä rahaa liikkuu aina omistajan taskun ja yrityksen tilin välillä. Yritysmuodolla on kuitenkin vaikutusta siihen, miten rahaa saa firman tililtä nostaa ja miten siitä maksetaan veroa. Lue tästä Accountorin yrityslakimiehen Visa Koskiahteen ja johtavan asiantuntijan Jyrki Santalan vinkit siitä, miten käsitellä yrittäjän omia ja yrityksen rahoja oikein.

Henkilöyhtiössä, kuten avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä, jokainen yhtiömies vastaa omaisuudellaan yhtiön kaikista velvoitteista. Toisin on osakeyhtiössä, jossa osakas vastaa yrityksen riskeistä vain sijoittamallaan pääomapanoksella. Henkilöyhtiöissä rahan nosto firman tililtä onkin yksinkertaisempaa kuin osakeyhtiössä, sillä tällöin koko yrityksen tulos verotetaan omistajan tulona. Omistaja voi nostaa itselleen rahaa pitkin tilikautta. Summa kirjataan nostoksi omistajan yksityistilille, eikä siitä tarvitse pidättää nostohetkellä veroa.

- Henkilöyhtiöissä omistajan tulee kuitenkin seurata tarkkaan, ettei hän nosta rahaa itselleen liikaa rahaa tilikauden aikana. Kaikki lakimääräiset maksut kannattaa hoitaa pois ennen rahannostoa. Vain näin yrittäjä voi olla varma, että velvoitteet tulevat hoidetuksi, yrityksen maksukykyisyys säilyy ja rahaa riittää myöhemminkin nostettavaksi, Accountorin yrityslakimies Visa Koskiahde neuvoo.

Osakeyhtiöstä voi nostaa rahaa vain palkan, kilometrikorvausten, päivärahojen tai osinkojen muodossa. Palkasta ja osingosta pitää aina nostohetkellä tehdä verojen ennakonpidätys ja maksaa palkan sivukulut.

- Mikäli yrittäjä haluaa osinkoyhtiössä siirtää yrityksen rahoja itselleen, on kirjanpidon kirjausten kannalta tärkeää, että viestikenttään merkitään selvästi, mitä rahaa ollaan nostamassa, muistuttaa Accountorin johtava asiantuntija Jyrki Santala.

Yrityksellesi myytävä omaisuus pitää hinnoitella oikein

Moni yrittäjä hyödyntää henkilökohtaista omaisuuttaan yrityksen hankintoihin. Joku voi esimerkiksi myydä yritykselle sen tarvitseman pakettiauton tai vuokrata omalla kiinteistöllä sijaitsevan varastohallin.

Verotuksen kannalta on tärkeää, että kaikki yrityksen ja yrittäjän väliset myynnit tai vuokraukset perustuvat markkinahintoihin. Jos yritys maksaa omistajalleen ylihintaa, katsoo verottaja sen peitellyksi osingoksi, josta koituvat veroseuraamukset voivat olla rankkoja, Koskiahde kertoo.

Santalan ja Koskiahteen mukaan yleinen yrittäjän tekemä virhe on perheen omaan käyttöön hankittujen henkilöautojen, kesämökkien, veneiden ja lomaosakkeiden kirjaaminen yrityksen nimiin. Tällöin verottaja käsittelee niitä osakeyhtiössä peiteltynä osinkona, jos omaa käyttöä ei ole käsitelty luontoisetuna.  Muissa yritysmuodoissa näiden kulut ovat verotuksessa vähennyskelvottomina elantokuluja.  Pahimmillaan verotus voi määrätä yrittäjän maksamaan ansiotuloverot takautuvasti monen vuoden ajalta. Omia ostoksia tai matkoja ei myöskään kannata maksaa firman luottokortilla.

- Raha kannattaa aina ensin siirtää omalle tilille, jonka jälkeen voi shoppailla rauhassa. Näin yrittäjälle ei tule joka vuosi tilinpäätöksen yhteydessä tehtäväksi työlästä ja kallista selvittämättömien ostojen täsmäytystä, Santala kannustaa.

Yrittäjä, tarkista ainakin nämä kohdat:

  1. Varmista, ettet elä yli varojesi. Vaikka henkilöyhtiön tilillä olisikin rahaa, tulee omistajan silti maksaa ensin lakisääteiset ym. maksut ja velvoitteet alta pois ja varmistaa, että yrityksen maksukykyisyys säilyy ja rahaa riittää myöhemminkin nostettavaksi.
  2. Jos myyt tai vuokraat yrityksellesi tiloja tai kalustoa, arvota ne aina markkinahintaan. Ylihintaan myyminen tai vuokraaminen voivat johtaa koviin veroseuraamuksiin.
  3. Osta omaan käyttöön tulevat asiat omissa nimissäsi. Verottaja voi käsitellä omaan käyttöösi ostettu, mutta yrityksesi nimissä tehtyjä ostoksia osakeyhtiössä peiteltynä osinkona ja muissa yritysmuodoissa vähennyskelvottomina kuluina.

 

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje