2018_09_25
Uutiset

Pakolliset henkilöstösuunnitelmat vaivattomasti kuntoon

Pakolliset henkilöstösuunnitelmat vaivattomasti kuntoon

Tiesitkö, että yrityksillä on lakisääteinen velvollisuus laatia useita henkilöstöä koskevia suunnitelmia ja ohjelmia? Suunnitelmat valmistellaan yhteistyössä henkilöstön kanssa ja niiden tarkoituksena on varmistaa, että suunnitelmissa kuvatut asiat on otettu huomioon yrityksen toiminnassa.

Pääsääntöisesti suunnitelmien valmisteluvelvollisuus koskee vähintään 30 henkeä työllistäviä yrityksiä. Kuitenkin pienempienkin yritysten on tehtävä tietyt suunnitelmat joko lain nojalla tai käytännön syistä.

Sen lisäksi, että suunnitelmat ovat pakollisia, on niistä myös hyötyä henkilöstötyössä, koska ne ohjaavat käsittelemään kunkin suunnitelman mukaiset asiat yrityksen sisäisesti. Huomionarvoista on sekin, että verotuksessa tehtävän koulutusvähennyksen saaminen edellyttää koulutussuunnitelman olemassaoloa ja jos työntekijöille tai työnhakijoille halutaan tehdä huumausainetestejä, on oltava olemassa päihdeohjelma.

Työsuojelun toimintaohjelma, työterveyshuollon toimintasuunnitelma ja päihdeohjelma käsitellään työsuojelutoimikunnan kanssa, kun taas muut suunnitelmat käsitellään yhteistoimintamenettelyssä luottamusvaltuutetun tai luottamusmiehen kanssa. Jos henkilöstölle on tarkoitus tehdä huumausainetestejä, tulee päihdeohjelma käsitellä myös yhteistoimintamenettelyssä.

Suunnitelmien olemassaolon puute tulee usein esiin aluehallintoviraston teettämässä työsuojelutarkastuksessa.  Laiminlyönnin havaittuaan viranomaiset edellyttävät suunnitelmien saattamista kuntoon ja voivat vakavissa tapauksessa asettaa uhkasakon vaatimuksen tehosteeksi.

Nyt saat Accountorilta helposti lakimiesten laatimat valmiit mallit suunnitelmia varten. Asiakirjapaketti sisältää myös n. 19 minuutin pituisen videon, jossa ohjeistetaan käytännönläheisesti asiakirjojen käyttämiseen. Asiakirjapaketti sisältää seuraavat asiakirjat:

 • Työsuojelun ja työterveyshuollon toimintaohjelma
  • Pakolliset kaikissa yrityksissä.
 • Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma
  • Pakollinen vähintään 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Koulutussuunnitelma tarvitaan pienemmissäkin yrityksissä, jos halutaan hyödyntää verotuksessa koulutusvähennystä.
 • Tasa-arvosuunnitelma
  • Pakollinen vähintään 30 henkilöä työllistävissä yrityksissä.
 • Yhdenvertaisuussuunnitelma
  • Pakollinen vähintään 30 henkilöä työllistävissä yrityksissä.
 • Päihdeohjelma (sis. 3 kpl asiakirjoja: päihdeohjelma, päihdehoitosuunnitelma ja hoitoonohjaussopimus)
  • Pakollinen, jos halutaan tehdä henkilökunnalle huumausainetestejä.

Asiakirjapaketin hinta on 490 euroa + alv. Voit kysyä lisätietoja asiakirjapaketista sekä muista työsuhdejuridiikkaan liittyvistä palveluista suoraan asiantuntijoiltamme osoitteesta asiantuntija@accountor.fi.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje