2018_04_24
Uutiset

Palkanlaskennan ulkoistus helpottaa pienyrityksen arkea

Kansallisen tulorekisterin käyttöönotto ja GDPR:n tuomat muutokset vaativat paljon pienyritysten palkkahallinnolta. “Viranomaisilmoittamisesta tulee kuukausittainen työ”, taustoittaa kehityspäällikkö Johanna Simonsen.

EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) muutokset ja ensi vuoden alussa Suomessa käyttöönotettava kansallinen tulorekisteri (KATRE) monimutkaistavat pienyrityksen palkkahallintoa.

- Suomalaisissa pienyrityksissä on edelleen huomattavan paljon erilaisia käytäntöjä palkkahallinnon suhteen. Työn ulkoistaminen voidaan kokea isona harppauksena, sillä pienissä yrityksissä palkka-asioita yleensä hoitaa tietty henkilö oman toimensa ohella, Accountorin kehityspäällikkö Johanna Simonsen toteaa.

Yrityksen kasvaessa myös oman toimen ohella tehtävien palkkahallinnon ja HR-töiden määrä kasvaa. Erilaisten palkkalajien, säädösten sekä työehtosopimusten ja paikallisten sopimusten tulkitseminen vaatii erityisosaamista. Ulkoistamalla yritys loppujen lopuksi säästää sekä aikaa että rahaa – ja ajan voi käyttää yrityksen operatiiviseen kehittämiseen palkanlaskennan hoitamisen sijaan.

- Tällä hetkellä pienyrittäjät ovat uusien haasteiden edessä. Tulorekisterin käyttöönotto tarkoittaa sitä, että viranomaisilmoittamisesta tulee kuukausittainen työ vuosittaisen sijaan. Ilmoitus on tehtävä viisi päivää palkanmaksun jälkeen.

- Tietosuoja-asetus puolestaan muuttaa käytäntöjä esimerkiksi sen suhteen, että pienyrityksissä palkkatiedot ilmoitetaan yhä usein sähköpostilla palkanlaskijalle. Asetuksen muuttuessa sähköpostilähetys ei ole enää mahdollinen, vaan siihen on löydettävä uusi keino, Simonsen kertoo.

Palkkahallinnon yksityiskohdat koetaan yrityksissä hyvin sensitiivisinä asioina. Yrittäjille palkkojen maksaminen ajallaan on kunnia-asia. Osa pienyrittäjistä haluaa toimittaa palkkanauhan kirjekuoressa työntekijälleen henkilökohtaisesti kiitoksena tehdystä työstä.

- Yksi olennaisimmista ulkoistuspäätöksen taustatekijöistä on se, että hektisestä yrittäjän arjesta halutaan pois stressi ja vastuu ajallaan maksamisesta ja oikeanlaisesta raportoinnista. Palkanlaskennan palvelumme vastaa juuri tähän toiveeseen.

Accountorin palkanlaskennan palvelu sisältää palkkojen laskennan ja maksamisen lisäksi poissaolo- ja lomatietojen käsittelyn, palkkalaskelmien toimittamisen, raportoinnin, palkka-aineistojen arkistoinnin ja viranomaisten edellyttämien lakisääteisten toimenpiteiden hoitamisen.

-  Palkkahallinnon käytäntöjä on oikeastaan yhtä monenlaista kuin on yrityksiäkin, mutta kaikille yhteistä on halu hoitaa asiat säntillisesti. Yhteistyön alkaessa sovimme yhteisistä aikatauluista ja esimerkiksi palkkatietojen toimittamisen tavoista, Simonsen päättää.

Lue lisää Accountorin palkanlaskennan palveluista.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje