2017_08_18
Uutiset

Vaikuta tulokseen vielä tilikauden aikana

Ennakkotilinpäätöksen hyödyt

Ennakkotilinpäätöksellä pystyt vaikuttamaan tulokseen ja omaan pääomaan vielä tilikauden aikana. Ennakkotilinpäätöksestä on valtava apu yrityksen tulevaisuuden suunnittelussa, ja joskus se voi jopa auttaa korjaamaan tilinpäätöksen tappiollisesta voitolliseksi.  Erityisesti siitä hyötyvät yritykset, joiden toiminnassa on tapahtunut tai tapahtumassa olennaisia muutoksia, sekä yritykset, joiden oma pääoma on menetetty. Toistaiseksi ennakkotilinpäätöstä ei kuitenkaan osata hyödyntää yrityksissä laajalti.

Ennakkotilinpäätöksen 4 huomattavaa hyötyä

1. Parantaa ennustettavuutta ja helpottaa verosuunnittelua.

Yritys voi ennakkotilinpäätöksen perusteella vaikuttaa tulokseensa ja oman pääomansa tilaan vielä tilikauden aikana. Omilla toimenpiteillä voi tarvittaessa parantaa tai alentaa tilikauden tulosta esimerkiksi aikaistamalla tai siirtämällä toimituksia tai investointeja sekä kirjaamalla pienhankinnat, kuten tietokoneet ja käsityökalut, kertakuluina tuloslaskelmaan.

”Kun oman pääoman tiedot ovat ajan tasalla, yrittäjän on myös helpompi harkita ajoissa, nostaako hän yrityksestä palkkaa vai osinkoa, sillä verottajalle kerran ilmoitettuja palkkatietoja ei voi enää jälkikäteen muuttaa”, Salmenkangas sanoo.

2. Tuo ajoissa esiin asioita, jotka vaativat toimenpiteitä.

Ennakkotilinpäätöksen avulla saadaan ennakkotieto tilikauden tuloksesta sekä taseen sisällöstä ja tulevista velvoitteista. Jos yritys on esimerkiksi tehnyt tilikauden aikana tappiota ja oma pääoma on menetetty, siitä pitää tehdä merkintä kaupparekisteriin. Yrityksellä voi kuitenkin olla tiedossa isoja tuloeriä seuraavan tilikauden alkupuolella, jolloin tappiollisen tilinpäätöksen ja kaupparekisterimerkinnän voi välttää jatkamalla tilikautta enimmillään kuusi kuukautta eteenpäin. Tilikauden jatkamisesta pitää kuitenkin ilmoittaa kaupparekisteriin kaksi kuukautta ennen kuluvan tilikauden päättymistä.

”Jos tällaiset asiat selviävät vasta varsinaisen tilinpäätöksen yhteydessä, on jo auttamatta myöhäistä tehdä mitään. Sama koskee tilikauden ennakkoverojen tarkistusta, jota esimerkiksi toiminimet tai henkilöyhtiöt eivät voi tehdä tilikauden päättymisen jälkeen”, Salmenkangas neuvoo.

3. Luo hyvän pohjan seuraavan tilikauden budjetille.

Syys-lokakuussa tehty ennakkotilinpäätös luo hyvän pohjan seuraavan vuoden suunnittelulle ja budjetoinnille. Tämä on erityisen tärkeää yrityksille, joiden toiminnassa tai toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia, olipa kyse sitten yrityksen kasvusta, suurista investoinneista tai liiketoiminnan laskusuunnasta.

”Isoja muutoksia kokenut yritys ei voi käyttää aiempien vuosien lukuja luotettavasti tulevan vuoden ennustamiseen. Sama pätee aloittaviin yrityksiin, joilla historiatietoja ei vielä ole”, kertoo Salmenkangas.

4. Tilinpäätös ja tilinpäätöksen jälkeinen tilintarkastus nopeutuu.

Varsinainen tilinpäätös syntyy nopeammin ennakkotilinpäätökseen tehtyjen selvitysten ansiosta. Myös tilintarkastajat ovat ryhtyneet tarkastamaan ennakkotilinpäätöksiä. Tämä pienentää heidän työruuhkaansa ja nopeuttaa tilintarkastusta varsinaisen tilinpäätöksen jälkeen, kun suurin osa tilikauden asioista on jo aikaisemmin käyty läpi.

”Ennakkotilinpäätöksen yhteydessä yritys voi myös sopia tilintarkastajan kanssa jo etukäteen muistakin varsinaisen tilinpäätöksen yksityiskohdista, mikä nopeuttaa tilintarkastusta entisestään”, Salmenkangas kertoo.

Nyt on oikea aika toimia

Jos harkitset ennakkotilinpäätöksen tekemistä, ota asia puheeksi kirjanpitäjäsi kanssa vähintään kolme kuukautta ennen tilikauden päättymistä. Tällöin omilla toimenpiteillä voi vielä vaikuttaa tilikauden tulokseen.

Kiinnostuitko? Kysy lisää omalta Accountorin yhteyshenkilöltäsi tai ota yhteyttä.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje