2018_01_22
Uutiset

Vuodenvaihteen lakimuutoksia

Asiantuntijamme kokosivat yhteen vuoden vaihteessa tulleet lakimuutokset.

Vuodenvaihteen lakimuutoksia

Maahantuonnin arvonlisäverotus Tullista Verohallinnolle

Vuoden alusta lähtien arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkityt yritykset maksavat ja ilmoittavat maahantuonnin arvonlisäverot suoraan Verohallinnolle. Maahantuonnin arvonlisävero ilmoitetaan oma-aloitteisesti Omavero-palvelussa.  Yritys ilmoittaa maksettavan ja vähennettävän arvonlisäveron samalla lomakkeella, eikä sen jatkossa tarvitse erikseen maksaa ensin arvonlisäveroa Tullille ja sitten vähentää sitä kyseisen kuukauden arvonlisäveroilmoituksella.

Yritykset tarvitsevat LEI-tunnuksen arvopaperikaupoissa

LEI-tunnus on oltava 3.1.2018 alkaen kaikilla sellaisilla yrityksillä, jotka käyvät kauppaa pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla ja muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla. Johdannaisten kauppoihin LEI-tunnus tuli pakolliseksi jo 1.11.2017 alkaen. Tunnusta voi hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta.

Lisäennakko korvasi ennakon täydennysmaksun

Ennakon täydennysmaksu korvattiin 1.11.2017 alkaen lisäennakolla. Yritys voi jatkossa täydentää ennakkoperintäänsä korottomasti yhden kuukauden ajan tilikauden päättymisestä. Aikaisemmin korkoa on alkanut kertyä vasta neljän kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Yritysten on tehtävä ennakkoa koskevat hakemukset ja annettava tuloveroilmoituksensa sähköisesti.

Varainsiirtoverovapaus toimintamuodon muutoksessa

Varainsiirtoveroa ei enää tarvitse maksaa, kun liikkeen- tai ammatinharjoittaja tai maa- tai metsätalouden harjoittaja siirtää kiinteistöjä tai arvopapereita perustamalleen, toimintaa jatkavalle osakeyhtiölle. Muutoksella helpotetaan tarkoituksenmukaisen yritysmuodon valintaa.

Työnantajan kustantaman koulutuksen verovapaus laajeni

Työnantajan kustantama koulutus on työntekijälle verovapaata, mikäli koulutus on hyödyllistä työntekijän nykyisten tai tulevien työtehtävien kannalta. Työntekijän on kuitenkin oltava saman työnantajan tai samaan konserniin kuuluvan työnantajan palveluksessa.

Tulevia muutoksia

Kansallinen tulorekisteri otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa. Työnantajien ja muiden ilmoitusvelvollisten on saatettava järjestelmänsä kuntoon tätä varten vuoden 2018 aikana.

Valtiovarainministeriössä valmistellaan muutosta osakeyhtiöiden tulolähdejakoon. Ministeriössä on lisäksi vireillä hanke kiinteistöjen verotusarvojen uudelleenmäärittelyä varten.


Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Lähetä sähköpostia asiantuntija@accountor.fi –osoitteeseen, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje