2018_01_16
Uutiset

Yrityksen perustaminen onnistuu nopeasti ja helposti ammattiavulla

Yrityksen perustaminen on iso askel. Huolellisuus yrityksen perustamisvaiheessa pelastaa monelta harmilta yritystoiminnan elinkaaren aikana.

Yrityksen perustaminen

Kun oman yrityksen liiketoimintaidea on selvillä, on edessä paitsi isoja päätöksiä, myös käytännön velvollisuuksia. Kuka tahansa voi perustaa yrityksen, mutta laki- ja taloustaidot ovat usein tarpeen. Yrityksen perustaminen on vaivattomampaa, kun annat laki- ja talousasiat ammattilaisen käsiin. 

Yritysmuodon valinta

Aluksi on valittava yritysmuoto. Osakeyhtiö ja yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi ovat yleisimmät. Muita vaihtoehtoja ovat avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Yritysmuodon valinnasta kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa.

- Käytännössä kaikki uudet yritykset ovat joko osakeyhtiöitä tai yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen sopii erityisesti pienimuotoiseen yritystoimintaan, jossa riskit ja vastuut ovat vähäiset. Yksityinen elinkeinonharjoittaja vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista toiminimellä tekemistään liiketoimista. Vastaavasti toiminimen tulot verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona, kertoo Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto.

- Yleisin yritysmuoto on osakeyhtiö. Osakeyhtiö on osakkaista erillinen oikeushenkilö, ja osakkeenomistajat vastaavat yhtiön velvoitteista vain sijoittamallaan pääomapanoksella. Omistajia voi olla yksi tai useampi. Osakeyhtiö on myös erillinen verovelvollinen, mikä mahdollistaa yhtiön varojen jakoon liittyvän verosuunnittelun, Meriluoto jatkaa.

Yrityksen perustaminen - toimenpiteet

Yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet vaihtelevat yritysmuodosta riippuen. Osakeyhtiö perustetaan allekirjoittamalla perustamissopimus. Perustamissopimuksessa määritellään osakkeenomistajat, osakkeista maksettava hinta sekä yhtiön hallituksen jäsenet.

- Osakkeiden yhteenlaskettu merkintähinta vastaa usein vähimmäisosakepääomaa joka on suuruudeltaan 2500 euroa. Merkintähinnan voi maksaa yhtiölle myös apporttina eli muuna omaisuutena kuin rahana. Tällöin tarvitaan kuitenkin tilintarkastajan lausunto siitä, että omaisuuden arvo vastaa vähintään sillä suoritettavaa merkintähinnan maksua, kertoo Meriluoto.

Perustamissopimuksen liitteeksi otetaan yhtiöjärjestys, jossa määrätään muun muassa yhtiön nimestä, kotipaikasta ja toimialasta.

- Yhtiöjärjestykseen kannattaa sisällyttää lunastuslauseke, jolla osakkeenomistajat voivat rajoittaa osakkeiden siirtymistä ulkopuoliselle esimerkiksi kaupalla. Erittäin suositeltavaa on myös laatia perustamisen yhteydessä erillinen osakassopimus, jolla osakkaat voivat sopia muun muassa osakkeiden luovutuksista, työskentelyn päättymiseen liittyvästä lunastusoikeudesta ja kilpailukiellosta. Osakassopimuksen voi tehdä milloin tahansa yrityksen elinkaaren aikana, jos sellainen on jäänyt tekemättä, muistuttaa Meriluoto.

Yhtiö ilmoitetaan rekisteröitäväksi kaupparekisteriin ja tarvittaviin verohallinnon rekistereihin. Perustamisilmoituksen viranomaismaksu on 380 euroa. Yritys rekisteröidään kaupparekisteriin tavanomaisesti noin kahden viikon sisällä perustamisilmoituksesta.  

Accountor auttaa yrityksen perustamisessa

Ammattilainen kannattaa ottaa avuksi jo yrityksen perustamisvaiheessa. Tällä varmistetaan, että yrityksen perustaminen hoituu sujuvasti ja kaikki tarvittavat asiat tulee otettua huomioon. Accountorin asiantuntijat voivat auttaa aloittelevaa yrittäjää muun muassa verotukseen, yhtiön hallintoon, pakollisiin vakuutuksiin ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Luonnollisesti yrittäjän käytössä ovat myös Accountorin kirjanpito- ja palkanlaskentapalvelut.

- Aloittavan yrittäjän kannattaa keskittyä liiketoiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen, ja hyödyntää perustamistoimenpiteissä asiantuntijan apua. Näin varmistetaan, että yritystoiminta lähtee käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, muistuttaa Anton Meriluoto.

Lähde: yrityslakimies Anton Meriluoto, Accountor

Lataa Accountorin opas: Tietopaketti uusille yrittäjille


Jäikö joku artikkelissa askarruttamaan mieltäsi? Haluatko tietää yrityksen perustamiseen liittyvistä palveluistamme enemmän? Kysy lisää: asiantuntija@accountor.fi –osoitteesta, niin jatketaan keskustelua aiheesta.

Ota yhteyttä Lisää ajankohtaisia uutisia Tilaa uutiskirje